Što treba znati dijete od 3 godine

Zanimljivosti

Što treba znati dijete od 3 godine

Što treba znati dijete od 3 godine i što se razvija

Mladi roditelji koji odgajaju svoje prvo dijete redovito su prepuni pitanja u vezi brige oko djeteta, njegovog razvitka i pravilnog odgoja. Ako imate prvo dijete, cjelokupni proces odgoja učite usput i još vam je sve novo pa ne znate nužno što očekivati od svog djeteta s obzirom na trenutnu dob. Mnogi roditelji se pitaju što treba znati dijete od 3 godine.

Ovo je dob u kojem se vaše dijete naglo razvija i sve više unaprjeđuje svoje sposobnosti. Govor se više ne sastoji od pokojih riječi već krenu koristiti jednostavnije rečenice. Raspoznaju predmete i odnos među predmetima. Primjerice, mogu razlikovati nalazi li se lopta ispod, pored ili na stolu. Djeca od tri godine također počinju shvaćati koncept vremena i prostora pa razlikuju kriterije poput prije, sada ili poslije. Što treba znati dijete od 3 godine razlikuje se od djeteta do djeteta jer je svako drugačije no neke općenite smjernice se i dalje mogu primijeniti.

Što treba znati dijete od 3 godine i kakav im je vokabular

Sigurno ste čuli izraz da djeca upijaju nova saznanja i spoznaje poput spužvi. Ovo je svakako istina, a posebice se može primijetiti na trogodišnjacima. Što treba znati dijete od 3 godine nije striktno određeno pa će se tako svako dijete razvijati ponešto drugačijom brzinom. Ono što možemo reći za trogodišnjake je da sve više kreću razumjeti govor i rečenične konstrukcije.

Sposobni su opisati neki predmet ili doživljaj u nekoliko jednostavnih riječi. Krenu raditi asocijacije koje im služe za lakše opisivanje kad im fali vokabulara. Općenito se procjenjuje da prosječni trogodišnjak ima vokabular od otprilike 700 riječi. Djeca u ovom razdoblju razumiju negacije i shvaćaju kad im nešto zabranite. Što treba znati dijete od 3 godine također uključuje praćenje priča, primjerice priča za laku noć. Vaš trogodišnjak će tako sve više razvijati sposobnost koncentriranja, a priču će moći pozorno pratiti oko 15-20 minuta. Djeca u ovom razdoblju imaju i te kako bujnu i razvijenu maštu.

Što treba znati dijete od 3 godine s obzirom na motoriku

Osim što se sve više razvijaju mentalne sposobnosti kod vašeg djeteta, što treba znati dijete od 3 godine odnosi se i na razvitak motoričkih sposobnosti. Trogodišnjaci su već sposobni samostalno hodati i trčati. Mogu skakati na mjestu bez da izgube ravnotežu, a brzo se nauče i popeti se stepenicama.

Kod stepenica im problem može predstavljati samo silazak pa će stoga većina pri silasku svaku nogu osloniti na stepenicu prije prelaska na iduću. Iako trogodišnjaci sve više razvijaju svoje motoričke sposobnosti, održavanje ravnoteže im još nije u potpunosti razvijeno pa će stoga imati problema sa održavanjem ravnoteže na samo jednoj nozi. Što treba znati dijete od 3 godine odnosi se i na brigu o sebi pa će stoga vaše dijete biti sposobno obući se, samostalno si ispuhati nos, koristiti četkicu za zube i ručnik, a za vrijeme jela se mogu koristiti žlicom, vilicom i manjom čašom. Dijete može puno toga naučiti sa tri godine, a napredak se vidi svaki dan.

Tagovi: