Što su kortikosteroidi

Znanost

Što su kortikosteroidi

Znate li što su kortikosteroidi?

Vjerojatno ste se barem jednom tokom života susreli s pojmom kortikosteroida. Znate li što su kortikosteroidi? Jesu li opasni? Kao što znate, što više informacija inače znate u životu, to su manje šanse da vas neko zavara ili pogrešno informira, kako sa svime, tako i sa kortikosteroidima. Stoga ćemo u nastavku probati objasniti što su kortikosteroidi, kakav učinak imaju i ukratko iznijeti sve informacije koje bi vas mogli zanimati. Kortikosteroidi su dakle steroidni hormoni koji se stvaraju u organu zvanom nadbubrežna žlijezda, točnije u njegovoj kori. Velike farmaceutske kompanije ih danas stvaraju i umjetno, a kortikosteroidi imaju brojne funkcije kojima se mogu liječiti razni zdravstveni problemi. Kako ono djeluju? Najvažnija funkcija im je svakako smanjivanje upala. Upala je proces u kojem su aktivirane bijele krvne stanice koje nas štite od infekcija i bakterija i virusa. Upravo već male doze kortikosteroida su dovoljne za umanjivanje zdravstvenih problema poput alergijskog rinitisa, astme, sinusitisa i slično.

Što su kortikosteroidi kakve nuspojave imaju?

Kao što smo spomenuli, kortikosteroidi mogu biti jako djelotvorni u rješavanju različitih upalnih procesa u tijelu. Ovaj hormon je važan i za održavanje zdravlja metabolizma. Ono što trebate zapamtiti ako se pitate što su kortikosteroidi jest da ih ne smijete miješati sa steroidima, tj. hormonima koje sportaši nedozvoljeno koriste u sportu za postizanje snage i veće mišićne mase. Radi se o dva različita kemijska spoja s različitim funkcijama. Ipak, kortikosteroidi se ne smiju koristiti olako, već pažljivo, jer se radi o ozbiljnom sredstvu liječenja bolesti koji ima i razne nuspojave. Iako su kortikosteroidi u velikom broju uspješni u liječenju te se opravdano koriste, svaki pacijent bi trebao znati osim toga što su kortikosteroidi i to kakve nuspojave imaju. Nuspojave kortikosteroida mogu biti razne probavne smetnje, zamućeni pogled, crvenilo lica, akne, pa sve do ozbiljnijih nuspojava poput čira na želucu, depresije, problema sa spavanjem, slabosti u mišićima, sporijeg zarastanja rana i tome slično. U svakom slučaju se prije korištenja kortikosteroida svakako posavjetujte s liječnikom te ih nikada nemojte uzimati na svoju ruku.

Znate li što su kortikosteroidi i tko ih ne smije uzimati?

Naveli smo sve blagodati kortikosteroida u liječenju upala i razne druge prednosti, a istaknuli smo također i nuspojave do kojih može doći uzimajući ovaj hormon. Osim što je dobro što znate što su kortikosteroidi i kakve prednosti i nuspojave imaju, također je važno da znate koje osobe smiju koristiti ovakav oblik liječenja a koje ne. Naravno, vaš obiteljski liječnik vrši tu kontrolu te bi vas on prvenstveno trebao upozoriti na to smijete li ili ne koristiti kortikosteroide. Stoga ističemo da se uvijek posavjetujete sa svojim obiteljskim liječnikom. Ipak, ne bi štetilo ako i sami znate koje osobe smiju a koje ne smiju koristiti kortikosteroide. Tako ne bi trebali koristiti kortikosteroide osobe koji su ih nedavno koristile. Te osobe bi trebale uzeti kratku pauzu od korištenja. Nadalje, kortikosteroide ne bi trebale uzimati osobe tko je imaju upalu na nekoliko različitih dijelova tijela, zatim alkoholičari ili osobe s mentalnim problemima, dijabetesom i visokim tlakom. Zapamtite, što više informacija znate, ako znate što su kortikosteroidi i tko ih smije i ne smije koristiti, to će vaše zdravlje biti očuvanije!

Tagovi: