Što posjetiti u Istri

Što posjetiti u Istri

Što posjetiti u Istri - najvećem hrvatskom poluotoku

Istra je poluotok smješten na sjevernom dijelu Jadranskog mora, podijeljen između Hrvatske, Slovenije i Italije. Ovaj predivni kraj bogat je poviješću, kulturom i prirodnim ljepotama. Povijest Istre seže unatrag tisućama godina, a tragovi naseljavanja datiraju još iz prapovijesti. Tijekom stoljeća, Istra je bila pod različitim vlašću, uključujući Rimsko Carstvo, Bizantsko Carstvo, Mlečanu Republiku te Habsburšku Monarhiju. Ova raznolika povijest ostavila je svoj pečat na arhitekturi, umjetnosti i tradicijama Istre. Istra je poznata po svojim slikovitim gradovima poput Pule, Rovinja i Poreča. Pula se ističe svojim dobro očuvanim rimskim amfiteatrom, dok je Rovinj poznat po šarmantnim uskim ulicama i prekrasnoj crkvi sv. Eufemije. Kada se postavlja pitanje što posjetiti u Istri, definitivno morate posjetiti Amfiteatar u Puli. Osim kulturne baštine, Istra je poznata po svojoj predivnoj prirodi. Netaknuta obala, kristalno čisto more, maslinici, vinogradi i tartufi čine pejzaž Istre posebnim. Ova regija također nudi raznolike aktivnosti poput biciklizma i planinarenja. Što posjetiti u Istri možete saznati u nastavku ovog članka.

Što posjetiti u Istri od gradova?

Istra je regija koja obiluje šarmantnim gradovima, svaki s vlastitim jedinstvenim karakterom, poviješću i znamenitostima, zbog čega se mnogi i pitaju što posjetiti u Istri. Pula je najveći istarski grad poznat po dobro očuvanom rimskom amfiteatru, poznatom kao Arena. Osim amfiteatra, posjetitelji mogu istražiti Pulske vrata, Augustov hram te Forum. Rovinj je slikoviti grad smješten na obali Jadranskog mora. Poznat je po uskim kamenim ulicama, šarenim kućama, crkvi sv. Eufemije i prekrasnom gradskom trgu. Poreč je poznat po Eufrazijevoj bazilici koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Ovaj grad također nudi lijepu staru gradsku jezgru, šetalište uz more i druge povijesne znamenitosti. Motovun je srednjovjekovni gradić smješten na brežuljku i okružen zidinama. Posjetitelji mogu uživati u šetnji kamenim ulicama i panoramskom pogledu na okolnu prirodu. Umag je poznat po svojoj sportskoj i rekreacijskoj ponudi, ali također ima lijepu staru gradsku jezgru. Tijekom ljeta, Umag je domaćin poznatog teniskog turnira. Novigrad je još jedan slikoviti obalni grad u Istri. Posjetitelji mogu istražiti stare gradske zidine, crkvu sv. Pelagija te uživati u šetnjama duž obale. Labin je grad smješten na brežuljku iznad Rapca. Poznat je po svojoj bogatoj povijesti, staroj gradskoj jezgri, palačama te kulturnim i umjetničkim događanjima. Što posjetiti u Istri kada su u pitanju znamenitosti možete otkriti u sljedećem dijelu članka.

Što posjetiti u Istri od znamenitosti?

Istra obiluje raznovrsnim znamenitostima koje otkrivaju bogatu povijest, kulturu i prirodnu ljepotu regije. Prvo što posjetiti u Istri je Amfiteatar u Puli, poznat i kao Arena Pula. Amfiteatar je dobro očuvani rimski amfiteatar smješten u Puli jedna je od najimpresivnijih rimskih građevina izvan Italije, a redovito se koristi za razna kulturna događanja. Eufrazijeva bazilika u Poreču se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine, remek-djelo je ranokršćanske umjetnosti s prekrasnim mozaicima. Starogradski kaštel u Poreču datira iz 13. stoljeća i nudi panoramski pogled na grad Poreč. Sljedeće što posjetiti u Istri je Crkva sv. Eufemije u Rovinju koja datira iz 18. stoljeća te je posvećena zaštitnici grada. Motovun je srednjovjekovni gradić smješten na brežuljku sredini Istre, a poznat je po svojim zidinama, kamenim ulicama i festivalu filma. Limski kanal je prirodni zaljev s pitoresknim krajolikom koji je idealan za vožnju brodom ili šetnje uz rub kanala. Brijuni je nacionalni park koji se sastoji od hrpu otočića, a ovdje možete istraživati arheološke ostatke, diviti se prirodnim ljepotama i posjetiti nekadašnju rezidenciju predsjednika Josipa Broza Tita. Grožnjan je pitoreskno brdsko selo poznato po umjetničkoj sceni i brojnim galerijama i ateljeima. Hum je najmanji grad na svijetu, te ima očuvane srednjovjekovne zidine i jedinstven šarm. Baredine špilje su impresivne podzemne špilje koje otkrivaju čuda kamenih stalaktita i stalagmita.


Tagovi: