Što piti umjesto kave

Zanimljivosti

Što piti umjesto kave

Kava u prvi tren razbuđuje, ali kasnije pojačava nervozu, pa što piti umjesto kave

Kaca je bez ikakve sumnje osvojila cijeli svijet, a ispijanje kave je postalo društveni ritual i sociološki fenomen. No, pretjerivanja s kavom može imati ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje. Kažu da je Balzac ispijao i do 50 šalica kave na noć kada bi radio na nekom romanu, da bi ostao budan i kreativan. Istina, kava u prvi tren razbuđuje, ali kasnije pojačava nervozu, pa što piti umjesto kave, u novije vrijeme se nudi više učinkovitih, a manje štetnih zamjena.

Navodno skoro svi svjetski stogodišnjaci izjavljuju da ne piju kavu i da je voda jedino doista zdravo piće. Odmah iza vode dolaze čajevi i razne kombinacije. Strastvenim kavopijama je teško odlučiti što piti umjesto kave, pa prvo prelaze na beskofeinsku kavu, zatim na cikoriju ili divku, a tek nakon nekog vremena počnu eksperimentirati sa raznim vrstama čajeva. Ovaj postepeni prelazak na zamjenske kave im olakšava apstinencijsku krizu organizma naviknutog na kofein, jer cikorija i beskofeinska kava psihološki još uvijek djeluju kao kava.

Što piti umjesto kave, koji čajevi su najbolja zamjena za kavu

Kod odvikavanja od kave treba birati čajeve koji sadrže dovoljno teina koji na razbuđivanje ima isti učinak kao i kofein. Što piti umjesto kave, koji čajevi su najbolja zamjena za kavu, zeleni čaj je svakako najviše popularizirana zamjena za kavu, slijede crni čajevi koji također imaju veliku količinu teina. Čaj od đumbira ne sadrži ni kofein ni tein, pa ipak razbuđuje organizam i poveća tjelesnu snagu i izdržljivost za sve dnevne napore, a čaj od mente vas momentalno osvježava.

Čaj od ginsenga također povećava tjelesnu snagu i izdržljivost, a najčešće je na tržištu u raznim čajnim mješavinama. Što piti umjesto kave, neki favoriziraju i čaj od crnog gloga s tim da se može kupiti čaj od cvjetova i od plodova gloga. Mate čaj je omiljena zamjena za kavu jer svojim gorkastim okusom i podsjeća na kavu. I čaj od šipka s medom vas može razbuditi i neće vam nadražiti sluznicu želuca kao kava

Druge preporuke za zamjenske pripravke što piti umjesto kave

Limunada napravljena s mlakom vodom vas također može razbuditi i s njom je odlično započeti dan. I čajeve trebate piti mlake ili samo tople, prevrući čajevi nisu preporučljivi. Druge preporuke za zamjenske pripravke što piti umjesto kave, su naprimjer grickanje sirovih kakao zrna, nema ograničenja, ali u kasnim popodnevnim i večernjim satima ih nemojte grickati jer ćete teško zaspati. Kakao pomiješajte s kokosovim uljem i malo prirodnog šećernog alkohola i ta mješavina će vas razbuditi brže od kave.

Maca prah (Južna Amerika) razmućen u malo vode ili soka vas divno razbuđuje, usput djeluje i na vaš libido i kvalitetu seksualnog života. Što piti umjesto kave, brazilska guarana se smatra magičnom biljkom, a također sprema s malo vode ili soka, a možete je umutiti i u frape, razbudit će vas odmah jer alkaloid guaranin ima identičan učinak kofeinu. Yannoh je zamjena za kavu, to je mješavina prženog ječma, raži, cikorije i žira i kao i cikorija, nema kofeina.

Tagovi: