Što napraviti kada u kući ugledate pauka? Jedno nikako nemojte, a ovo je razlog!

Zanimljivosti

Što napraviti kada u kući ugledate pauka? Jedno nikako nemojte, a ovo je razlog!

Pauk u narodnim vjerovanjima

Pauk se dugo vremena smatrao mističnim bićem. Jedni su tvrdili da se pauci druže sa zlim silama i da im nije mjesto u našem domu, dok su drugi vjerovali kako oni donose sreću. Stari Slaveni su imali običaj zadržavati pauke u kući, jer su vjerovali kako ono znači pozitivan ishod na određenu situaciju. Iako znamo kako su pauci korisni, osobito u hvatanju drugih insekata, mnogi od nas ih “počiste” u redovno usisavanju jer smatramo da dom uz njih izgleda prljavo. I dok se danas ovi osmonožni prijatelji smatraju nepotrebnim ukrasom domaćinstva, nekada su se aktivno koristili u magičnim obredima i ritualima.

Budimo realni, pauci nikako nisu najugodniji kukci, ali prema starim narodnim vjerovanjima i određenim znakovima oni su maleni čuvar našeg životnog prostora i ne bi se smjeli ubijati. Smatra se da se ubijanjem pauka doziva nesreća u kuću i odbija pomoć ove malene životinjice. U današnje doba pauk je od životinje koja je čuvala ognjišta i čistila dom, u mislima mnogih postala štetočina. Važno je za znati kako su obični kućni pauci sasvim bezopasni za ljude, i kako je njihova uloga u našem domu korisna.

Kakve znakove nam može donijeti pauk?

Ako povremeno vidite pauka u vašem domu nemojte odmah trčati po usisavač, partviš, ili nešto drugo. On je znak da u vašem domu vlada mir i blagostanje. Kada primijetite mrežu iznad svog kreveta ili radnog mjesta, to znači da vas očekuje sreća. U slučaju da paukovu mrežu primijetite iznad kuhinje ili iznad ulaznih vrata, to je znak da vas u osobnom životu čeka određeni razdor i nevolje. Pauci su svakako različiti, i kao takvi se drugačije i kreću. Spuštanjem po svojoj mreži on nam nagovještava dolazak gostiju, dok dizanjem po mreži nagovještava dolazak željenih vijesti.

Pauk se ne bi smio ubiti, vjeruje se kako to donosi veliku nesreću. Osim što su korisni u hvatanju raznih insekata, vjeruje se kako pauci mogu predvidjeti i vrijeme koje nas očekuje. Ako pauk namota svoju paučinu to je znak da će padati kiša, ako se pojavi na vama to je znak vedrog vremena, ako vidite kako plete mrežu to znači da će se vrijeme promijeniti. Kao što smo naveli, za davnih dana ovo maleno stvorenje koristilo se u raznim ritualima i magiji, a neka vjerovanja su se zadržala do današnjeg dana.

Pauk u kući

Pauci se uvijek uvuku u kuću u stan, što je sasvim normalna pojava. Određeni pauci će samo biti u prolazu, dok će se drugi nastaniti u vašem domu i pokušati vam pomoći u održavanju reda i čistoće. Iako je njihova glavna primjena u našem domu hvatanje drugih insekata, mnogima se ne sviđa njihova pojava. I dok je normalno da ih ubijamo prilikom čišćenja rubova zidova, stropova i podova, moramo se pitati da li je to u redu? Odbacimo malo sa strane narodna vjerovanja koja kažu da ubijanje pauka donosi nesreću.

Zašto ne bismo uhvatili pauka i pustili ga van da pronađe bolji dom? Pauk je veoma prilagodljiva životinja i može se snaći u bilo kojim uvjetima. Želite izbjeći susret s paukom? Tada je potrebno da u svoj dom unesete mirise koje ovi maleni insekti ne podnose. Mirisi poput peperminta ili eukaliptusa su odbojni paucima, kao i citrusni mirisi poput naranče i limuna. Bilo kako bilo, pauk se oduvijek smatrao određenim dodatkom našeg doma. S razlogom ili ne, ovaj maleni osmonožni ljubimac živi u svome miru i većinom je samo tihi i koristan podstanar.

Tagovi: