Što kad ugine čipirani pas

Što kad ugine čipirani pas

Što kad ugine čipirani pas zakonska osnova

Psi su kućni ljubimci i mnogima članovi obitelji, ne samo čuvari dvorišta i kuća. Pse danas kod veterinara od malog doba čipiraju u ušima, te se pomoću tog čipa može pronaći vlasnik, pa je danas i puno lakše kada netko pronađe psa doći do vlasnika jer će se očitavanjem čipa doznati informacije o vlasniku psa.

No, što kad ugine čipirani pas kako je zakon propisao što treba napraviti. Zakon zabranjuje da svoje kućne ljubimce zakopate u vlastitom dvorištu ili vrtu, te inspekcija vas zbog zakapanja u dvorištu može kazniti novčanom kaznom koja nije mala. Zakon propisuje kako postupiti i što kad ugine čipirani pas treba napraviti.

Veterinarski inspektori su zaduženi za utvrđivanje činjenice da je netko zakopao životinju u svom dvorištu, po dojavi veterinara koji ima informaciju da je životinja uginula ili da je teško bolesna i bliži joj se kraj ukoliko vlasnik životinje nije donio životinju u veterinarsku stanicu. Još prije par godina su se sve životinje koje su uginule morale predati veterinaru, te su životinje bile spaljivane kako bi se izbjegle zaraze među životinjama. No, od nedavno postoje krematoriji za kućne ljubimce i groblja za kućne ljubimce gdje vlasnici mogu posjećivati uginule životinje.

Što kad ugine čipirani pas kod kuće

Što kad ugine čipirani pas kod kuće u svom domu koji je dijelio sa obitelji. Do nedavno nije bilo izbora i sve uginule životinje su se morale predati veterinarima koju su zbrinjavali životinje da su ih sabirali i slali na spaljivanje u spalionicu. Vlasnici kućnih ljubimaca morali su se oprostiti od svog ljubimca i predati tijelo uginule životinje veterinaru.

Danas postoji izbor kako postupiti i što kad ugine čipirani pas možete napraviti. Možete kao i prijašnjih godina prepustiti zbrinjavanje tijela vašeg psa veterinarima i to će vam naplatiti, ali danas imate i drugu opciju koja je humanija za vlasnike uginulih kućnih ljubimaca. Danas postoji krematorij, te groblje kućnih ljubimaca, ne samo pasa i mačaka, nego svih vrsta kućnih ljubimaca.

Naravno da i obrada u krematoriju uginulog tijela psa i drugog kućnog ljubimca, grobno mjesto pa čak i obred pokapanja koštaju novaca, no ako vlasnici mogu platiti imat će mjesto gdje mogu posjećivati grob svog kućnog ljubimca što je humanije za vlasnike i njihovo tugovanje.

Što kad ugine čipirani pas kod veterinara

Što kad ugine čipirani pas kod veterinara, što se događa sa tijelom uginule životinje. Prije je postojala jedina mogućnost, a to je da veterinar preda tijelo uginule životinje na spaljivanje, no danas vlasnicima se omogućava da preuzmu tijelo životinje i daju na kremiranje i da pokopaju životinju na groblje za kućne ljubimce koje danas ima nekoliko većih gradova u Hrvatskoj.

Kada je životinja bolesna moguće je da će veterinar preporučiti eutanaziju, a ako se nikada niste našli u toj situaciji sigurno se pitate što kad ugine čipirani pas ili druga životinja kod veterinara. Veterinar će vam objasniti koje su vaše opcije i što možete učiniti, te ćete u skladu sa svojim željama i mogućnosti ili ostaviti životinju veterinaru ili organizirati kremiranje i pokop na groblju.

Svog ljubimca, bilo da se radi o psu, mački, zecu, hrčku i drugim kućnim ljubimcima možete pokopati kremiranog na groblju za kućne ljubimce što je za ljubav i tugovanje prema izgubljenom ljubimcu lakše za jude koji su ljubimca izgubili.


Tagovi: