Sto jesti prije vađenja krvi

Sto jesti prije vađenja krvi

Kako se pripremiti za vađenje krvi?

Priprema za vađenje krvi može biti ključna kako biste osigurali precizne laboratorijske rezultate i smanjili nelagodu. Kada idete na vađenje krvi, veoma je bitno da se to radi na tašte kako bi se osigurali što točniji i precizniji laboratorijski rezultati. To znači da biste trebali izbjegavati hranu najmanje 12 sati prije zakazanog termina. Međutim, smijete piti vodu prije postupka. Također, preporučuje se da zakazujete termine za vađenje ujutro ili prije podne jer su laboratorijski uređaji kalibrirani prema jutarnjim standardima. Vađenje poslijepodne može rezultirati manjim odstupanjima. Nekima može ovo izazvati stres i nelagodu. Kako biste se što bolje pripremili, preporučuje se da prije samog postupka mirujete 15 do 20 minuta te da se opustite koliko god možete. Ovo će vam pomoći da se osjećate sigurnije i udobnije tijekom postupka. Kroz ovaj članak ćemo vam reći kako se pripremiti za ovu proceduru kako biste znali što možete uzimati, jesti i što činiti prije, tokom i nakon vađenja krvi.

Kako izgleda vađenje krvi?

Prije vađenja krvi, nemojte uzimati tablete odnosno terapije. Preporučuje se uzimanje terapije nakon samog postupka. Bol koju pacijenti ponekad osjete često proizlazi iz straha. Samo vađenje krvi je siguran i jednostavan postupak. Važno je da pacijent bude upoznat s postupkom vađenja krvi. Medicinska sestra koja obavlja vađenje krvi priprema svu potrebnu opremu. Za vađenje trebate imati uputnicu ili dogovoren termin ako koristite privatnu zdravstvenu ustanovu. Medicinska sestra koristi sterilne rukavice, iglu, epruvete, dezinficijens, podvez, sterilne tupfere, ljepljivu traku i spremište za odlaganje igala. Tijekom samog postupka vađenja krvi, pacijent može sjediti s naslonom ili ležati. Nakon udobnog smještaja, jedna ruka će biti položena na podlogu. Medicinska sestra, nakon dezinfekcije ruku, stavlja rukavice, postavlja podvez kako bi vene bile jasnije vidljive, i odabire mjesto za ubod. Nakon što se mjesto za ubod dezinficira, slijedi vađenje, što traje najviše nekoliko minuta. Nakon postupka, na mjesto uboda stavlja se vata ili sterilni jastučić i učvršćuje ljepljivom trakom.

Procedura poslije vađenje krvi

Nakon što prođe vađenje krvi, važno je pridržavati se nekoliko savjeta kako biste osigurali brz i bezbolan oporavak. Nakon što je igla uklonjena, preporučuje se čvrsto pritisnuti ubodno mjesto gazom ili sterilnim jastučićem. Ovo treba raditi još 10 do 15 minuta kako bi se spriječilo krvarenje i stvaranje podljeva. Držanje ruke ispružene također pomaže u smanjenju šanse za modrice. Nakon vađenja krvi, dobro je povećati unos tekućine, posebno vode, jer može pomoći u obnavljanju tekućine koja je izgubljena tijekom postupka. Ako se osjećate slabim ili vam je pozlilo nakon vađenja krvi, važno je pružiti si dovoljno vremena za odmor. Sjednite ili lezite dok se ne osjećate bolje. Nakon vađenja krvi, pažljivo pratite ubodno mjesto tijekom sljedećih sati. Ako primijetite povećanu bol, crvenilo ili oticanje, odmah obavijestite svog zdravstvenog radnika. Ako uzimate bilo kakvu redovitu terapiju ili lijekove, slijedite upute svog liječnika i nastavite s propisanom terapijom nakon vađenja krvi. Važno je razumjeti da vađenje krvi, iako može uzrokovati privremenu nelagodu, obično nije opasno i služi važnom svrhom u dijagnosticiranju i praćenju vašeg zdravlja.


Tagovi: