Što je vpn

Što je vpn

Što je uopće VPN?

Virtualna privatna mreža je tehnologija koja omogućava siguran prijenos podataka putem javnih mreža kao što je internet. VPN stvara šifriranu vezu između uređaja korisnika i udaljenog poslužitelja ili mreže, što štiti privatnost podataka i omogućava korisnicima da internetske aktivnosti obavljaju anonimno i sigurno.

Nastao je kao reakcija na potrebu za sigurnom komunikacijom i zaštitom privatnosti na javnim mrežama poput interneta. Osnovna ideja je omogućiti korisnicima da uspostave virtualni tunel preko nesigurne infrastrukture poput interneta, što omogućava siguran prijenos podataka.

Prvi koncepti su razvijali stručnjaci za mrežne tehnologije tijekom 1990-ih. Razvoj je bio potaknut sve većom potrebom za sigurnim udaljenim pristupom korisnika poslužiteljima i resursima u okviru poslovnih mreža. Ideja je bila omogućiti korisnicima da se povežu s poslužiteljima putem šifrirane veze, kao da su fizički prisutni unutar privatne mreže.

U početku su bili više orijentirani prema poslovnim korisnicima i često su se temeljili na hardverskim rješenjima. No, s vremenom su se razvili i VPN softveri koji su omogućili i običnim korisnicima da koriste ovu tehnologiju za zaštitu svoje privatnosti, zaobilazak geografskih ograničenja, sigurno korištenje javnih Wi-Fi mreža te druge svrhe.

Čemu služi VPN?

VPN šifrira vašu internetsku vezu, skrivajući vaše online aktivnosti od neželjenih promatrača, uključujući pružatelje internetskih usluga, hakere i vlade, što omogućava veću sigurnost prilikom korištenja javnih Wi-Fi mreža.

Virtualna privatna mreža povezuje Vaš uređaj s udaljenim poslužiteljem, stvarajući virtualni tunel kroz koji prolaze vaši podaci. To znači da je vaša veza šifrirana, smanjujući rizik od hakiranja i krađe podataka.

VPN vam omogućava da promijenite svoju IP adresu, prikazujući je kao da ste se povezali s poslužiteljem u drugoj zemlji. Ovo Vam omogućava pristup sadržaju koji je inače dostupan samo korisnicima u određenim regijama, kao što su streaming usluge, online emisije i web stranice.

VPN može otežati praćenje vaših online aktivnosti. Vaša IP adresa i mjesto teško će se pratiti jer će se prikazivati kao da ste se povezali iz drugog mjesta.

Poslovne organizacije često koriste virtualnu privatnu mrežu kako bi zaposlenicima omogućile siguran pristup poslužiteljima i resursima izvan ureda. To je korisno za rad na daljinu i osigurava da podaci ostanu sigurni tijekom prijenosa.

U zemljama s cenzurom i ograničenjima pristupa internetu, VPN može omogućiti korisnicima da zaobiđu te blokade i pristupe slobodnom internetu.

Kako instalirati VPN?

Postoji mnogo poznatih pružatelja usluge uspostave virtualne privatne mreže, a izbor ovisi o vašim specifičnim potrebama i preferencijama. Neki od popularnih pružatelja su NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost, Surshark i ProtonVPN. Kod uspostave virtualne privatne mreže, prvo, odaberite pružatelja ove usluge koji vam odgovara. Svaki of poslužitelja nudi svoje posebnosti, te je stoga bitno ih proučiti prije mego što donesete odlulu. Zatim se na njihovoj web stranici registrirajte i pretplatite na njihovu uslugu. Većina VPN pružatelja nudi aplikacije za različite uređaje i platforme. Preuzmite i instalirajte aplikaciju na uređaju koji planirate koristiti. Otvorite aplikaciju i prijavite se koristeći vjerodajnice koje ste dobili prilikom registracije. Unutar aplikacije odaberite poslužitelj iz određene lokacije. Ako želite pristupiti sadržaju iz određene zemlje, odaberite poslužitelj iz te zemlje. Kliknite na gumb Poveži. Vaš uređaj će se povezati s odabranim poslužiteljem. Kada je veza uspostavljena, vaša internetska aktivnost će biti šifrirana i sigurna. Kada završite s korištenjem VPN, možete se jednostavno odspojiti ili isključiti aplikaciju.


Tagovi: