Što je umjetna inteligencija

Tech

Što je umjetna inteligencija

Što je umjetna inteligencija i vrste

Što je umjetna inteligencija ili na engleskom poznatije kao artificial intelligence? Trebamo li se mi ljudi bojati umjetne inteligencije ili je možemo koristiti za naše potrebe? Brojna su pitanja koja se otvaraju kad se radi o UI.

Umjetna inteligencija je zapravo sposobnost neživog sustava da može samostalno bez pomoći čovjeka imati sposobnost snalaziti se u novim situacijama koristeći se sustavom razmišljanja i logičkog zaključivanja. Čak i među nama ljudima postoje razlike u načinu kako se snalazimo u istim situacijama. Iako su do danas razvijene brojne vrste takozvanih robota koje mogu samostalno obavljati određene logičke postupke, do danas nije razvijen sustav neograničene umjetne inteligencije. Dakle postoji samo jedan oblik UI, a to je ograničena UI koja je u stanju obavljati ograničeni broj radnji za koje je programirana i nije sposobna sama pronalaziti rješenja za nove situacije.

Što je umjetna inteligencija koja bi predstavljala neograničenu UI? To bi bili neživi sustavi koji bi svojim logičkim razmišljanjima mogli samostalno rješavati novonastale situacije bez dodatne intervencije čovjeka.

Što je umjetna inteligencija i njeni oblici

Što je umjetna inteligencija i koje oblike danas poznajemo, ako malo razmislimo u svakodnevnom životu koristimo se brojnim aplikacijama i pomagalima koji su razvijeni na bazi umjetne inteligencije. Na primjer uzmimo internet pretraživače, oni funkcioniraju temeljem unesenih riječi i pretražuju internet za traženim pojmom. Kada nam je nešto potrebno saznati svakako ćemo potražiti na internetu. Mobitele i pametne telefone nije ni potrebno spominjati jer su očiti primjer UI.

Aplikacije koje koristimo za na primjer praćenje otkucaja srca ili prijeđenih koraka ili aparati koji to isto rade također su odgovor na pitanje što je umjetna inteligencija. Internetske karte koje pomažu u sustavima navigacija su nešto čime se vozači često služe, način su kako UI služi čovjeku.

Postoje brojni primjeri u kojima ova ograničena umjetna inteligencija svakodnevno pomaže ljudima u svakodnevnim aktivnostima. Pomoć UI se može pronaći i u znanstvenim istraživanjima, medicinskim istraživanjima, proizvodnim pogonima, svemirskim postajama u kojima nema ljudi, do aplikacija kojima se na primjer prati kretanje i analiza dionica na glavnim svjetskim burzama ili financijskim tržištima.

Što je umjetna inteligencija i njena primjena

Primjena i što je umjetna inteligencija u određenim segmentima ljudskog djelovanja, te gdje se sve može koristiti? Umjetna se inteligencija može koristiti u proizvodnim industrijama u pogonima gdje određeni roboti mogu zamijeniti ljude, također u rudarstvu. Znatna je primjena i informatici i komunikaciji gdje se upotreba može naći od grafike, glazbene industrije, prepoznavanja glasa, do dizajna i vizualne tehnologije.

Transport i vojska su također djelatnosti koje mogu pomoći u odgovoru na pitanje što je umjetna inteligencija kao područja primjene. Od vojne tehnologije i opreme do brodskog inženjerstva, vodi nas do transporta zrakom, pomorskim prometom, transporta vlakom, svemirska tehnologija i inženjerstvo, do primjene umjetne inteligencije u motornim vozilima.

Na području zdravlja, medicine i sigurnosti upotreba umjetne inteligencije je višestruka od farmaceutike, biomedicinskog inženjerstva, biotehnologije, sanitarne djelatnosti, do vatrozaštite i sigurnosnog inženjerstva video i drugih nadzora.

Upotreba umjetne inteligencije u kućanstvu također ima svoj zamah jer u kućanstvima koristimo brojne aparate koji imaju vlastite programe kao na primjer strojevi za pranje rublja ili suđa, pegle, televizori. Svi ti aparati koriste ograničenu umjetnu inteligenciju za obavljanje svojih funkcija. Primjena je brojna, a daljnji razvojem tehnologija sve se više razvija i umjetna inteligencija.

Tagovi: