Što je prirez

Financije

Što je prirez

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 27.09.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je uopće prirez?

Prirez je lokalni porez koji se naplaćuje građanima u većim gradovima i općinama u Hrvatskoj. To je dodatni porez na dohodak koji se obračunava uz već postojeći porez na dohodak, koji je državni porez. Prirez se koristi za financiranje lokalnih javnih potreba, kao što su infrastrukturni projekti, komunalne usluge, obrazovanje i zdravstvene ustanove na lokalnoj razini. Razina prireza može se razlikovati ovisno o općini ili gradu u kojem živite. Osnovica za obračun prireza je bruto plaća ili drugi oblici dohotka. Stopa prireza može biti različita za različite skupine građana te se često izražava postotkom. Na primjer, ako stopa prireza iznosi 15%, to znači da će se 15% poreznog dohotka dodatno oporezivati i preusmjeravati prema lokalnoj jedinici. On je važan izvor prihoda za lokalne vlasti, jer im omogućuje da samostalno financiraju svoje projekte i usluge te da bolje odgovore na specifične potrebe svojih građana. Ova vrsta poreza omogućava lokalnim jedinicama veću financijsku autonomiju, ali isto tako može utjecati na visinu ukupnog poreznog tereta građana.

Prirez i obilježja

Prirez kao lokalni porez ima nekoliko obilježja koja ga razlikuju od drugih poreznih oblika. Ova vrsta poreza se naplaćuje na lokalnoj razini, odnosno gradovi i općine imaju ovlasti odrediti svoje stope prireza te koristiti prikupljena sredstva za financiranje svojih potreba. Pošto je dodatni porez na dohodak, to znači da se naplaćuje uz već postojeći porez na dohodak koji je propisan na državnoj razini. Građani plaćaju i državni porez na dohodak i prirez na temelju svojih prihoda. Prikupljena sredstva od prireza koriste se za financiranje lokalnih projekata, usluga i potreba, kao što su infrastrukturni projekti, komunalne usluge, školstvo i zdravstvena skrb. Stope prireza mogu se značajno razlikovati između različitih gradova i općina. Svaka lokalna jedinica ima pravo odrediti svoju stopu prireza, koja može biti fiksna ili varirati ovisno o visini dohotka. Osnovica za obračun prireza obično je bruto iznos dohotka ili plaće. Stopa prireza se primjenjuje na taj iznos kako bi se odredio iznos dodatnog poreza koji građanin mora platiti. Stope prireza često su progresivne, što znači da su veće za osobe s većim prihodima. Ovo se često koristi kao mehanizam za postizanje socijalne pravednosti i smanjenje nejednakosti. Omogućava lokalnim vlastima veću financijsku autonomiju jer im dopušta da samostalno određuju stope i koriste prikupljena sredstva za svoje prioritete. Građani prijavljuju visinu svojih prihoda lokalnim poreznim tijelima, koja zatim izračunavaju iznos prireza koji treba platiti. Porezne vlasti također prate i kontroliraju naplatu prireza.

Prirez i vrste

Postoje različite vrste prireza koje se mogu primjenjivati ovisno o specifičnostima lokalne porezne politike i potrebama lokalne zajednice. Opći oblik prireza je najčešća vrsta prireza koja se primjenjuje na sve građane prema njihovim prihodima. Stopa općeg prireza može varirati ovisno o visini dohotka. Posebni oblik prireza može se primjenjivati samo na određene skupine građana ili na specifične vrste dohotka. Na primjer, lokalna vlast može uvesti posebni prirez za osobe s visokim primanjima ili za poduzeća koja posluju na njihovom području. Dodatak na porez na dobit uvode neke lokalne jedinice za poduzeća koja posluju na njihovom području. Ova vrsta prireza se primjenjuje na dobit koju poduzeća ostvare. Dodatak na porez na dohodak fizičkih osoba primjenjuje se na porez na dohodak fizičkih osoba, osim na plaće i mirovine. To znači da će dodatni porez biti naplaćen na različite oblike dohotka, poput autorskih honorara ili kapitalnih dobitaka. Prirez na nekretnine primjenju neki gradovi i općine u Hrvatskoj. Ovo znači da će vlasnici nekretnina plaćati dodatni porez na temelju vrijednosti svoje imovine.

Tagovi: