Što je panus

Ljepota i zdravlje

Što je panus

Što je panus

Sve reumatološke bolesti, pa tako i reumatoidni artritis, karakteriziraju zahvaćenost vezivnog tkiva u tijelu, što uzrokuje kroničnu upalu zglobova. Za razliku od osteoartritisa, koji je povezan s trošenjem hrskavice, reumatoidni artritis se može pojaviti u mlađoj dobi ili čak biti prisutan od djetinjstva. Žene su više pogođene od muškaraca, a može postojati i genetska predispozicija za ovu bolest. Oko 1% svjetske populacije boluje od reumatoidnog artritisa, a čimbenici poput autoimunih bolesti i nižeg socioekonomskog statusa pridonose njegovom razvoju. Ovo je sinovijalna bolest koja napada zglobove i može dovesti do uništenja hrskavice unutar zgloba. Ako osoba ima reumatoidni artritis, tada zaštitna ovojnica zglobova postaje deblja što je poznato kao panus. Obično se javlja u uznapredovalim stadijima reumatoidnog artritisa. Naime, imunološki sustav doprinosi sinovijalnoj hiperplaziji i otpuštanju određenih proteina. To dodatno potiče rast dodatnog tkiva, koje zadeblja, stvarajući panus u zglobu. Kako se pannus s vremenom razvija, zauzima više prostora u zahvaćenom zglobu. Izrasline prisutne na panusu čine njegovu površinu neravnom.

Panus simptomi

Sinovijalna membrana proizvodi male količine tekućine koja pomaže u održavanju podmazivanja zglobova. Međutim, ako panus raste, proizvodi više tekućine. To dovodi do upale i vidljivog oticanja zglobova. Kod reumatoidnog artritisa, panus napada zglob što dovodi do uništenja subhondralne kosti. Upalni čimbenici u sinovijalnoj tekućini također mogu uzrokovati sekundarno oštećenje hrskavice. Među najčešćim simptomima su bol, nepovratna oštećenja tetiva, trajni deformiteti. Neki ljudi mogu doživjeti složenije komplikacije. Formiranje panusa može biti vrlo bolno i može uzrokovati oticanje zglobova i izgled deformiranih. Važno je naglasiti da kod svake osobe koja boluje od reumatoidnog artritisa rizik od komplikacija raste s tijekom bolesti. Ako se ne liječi pravilno, rast panusa može uzrokovati oštećenje koštane srži. Utvrđeni kriteriji koji su razvijeni usmjereni su na što ranije postavljanje dijagnoze, kako bi se liječenje započelo u ranoj fazi ove bolesti i spriječili deformiteti. U ozbiljnijim slučajevima liječnik može preporučiti uklanjanje panusa, čime se vraća pokretljivost i ublažava bol.

Panus liječenje

Glavna karakteristika reumatoidnog artritisa je stalna upala zglobova, ali u nekim slučajevima zahvaćeni su i drugi organi u tijelu. Panus se može formirati u većim zglobovima (ramena, zapešća) tijekom kasnijih faza bolesti. S obzirom na te kriterije, od velike je važnosti klinički pregled kojim se utvrđuje prisutnost artritisa i trajanje tog procesa, kao i dodatne pretrage. Liječenje reumatoidnog artritisa i panusa je multidisciplinarno i ovisi o težini stanja. Uobičajene mogućnosti liječenja su kortikosteroidni lijekovi koji smanjuju upalu i usporavaju panus odnosno njegov rast. Jednom kad je reumatoidni artritis pod kontrolom, mnoge se komplikacije mogu spriječiti. Važno je istaknuti važnost tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane u liječenju reumatoidnog artritisa i panusa. Tjelesna aktivnost mora biti pod nadzorom stručnjaka, poput fizioterapeuta, kako bi se izbjegle ozljede. Provođenje ovog fizioterapeutskog tretmana pomaže kod deformiteta uzrokovanih bolešću. Također pomaže smanjiti bol i nelagodu uzrokovanu reumatoidnim artritisom i panusom, poboljšava pokretljivost zglobova i jača mišiće.

Tagovi: