Što je nft

Što je nft

Što je nft

Nft engleska skraćenica za non-fungible token znači nezamjenjivi token koji je kriptografski zaštićeni dio blockchaina i predstavlja nezamjenjiv i jedinstven dokaz vlasništva u digitalnom svijetu. Vlasništvo može biti na umjetničkim djelima, kolekcionarskim predmetima, a iskazuje se kao jedinstveni zapis prvenstveno u bazi Ethereum blockchaina, ali i drugih baza.

U digitalnom svijetu postoji velika razlika između nft i kriptovalute jer kriptovaluta nije jedinstvena i lako se može zamjeniti za neki drugi bitkoin, dok se nfti ne mogu zamjeniti drugim upravo zbog svoje unikatnosti. Ako bismo si tumačili kroz stvarnu situaciju kriptovaluta je kao svaka novčanica koja jednako vrijedi svugdje, dok su nfti poput rijetkih kolekcionarskih predmeta koji imaju svoje jedinstvene vrijednosti, porijeklo i karakteristike, na primjer umjetnine.

Prvi nfti su lansirani 2017. godine, no danas se na ovaj način prodaju mnoga umjetnička djela pri čemu umjetnici više nemoraju plaćati skupe provizije posrednicima i galerijama, već se koriste digitalnim svijetom kako bi povezali digitalni i stvarni svijet.

Primjena nft-a

Primjena nft-a je doista šarolika, od umjetničkih djela kao što su slike, kiparska djela, murali, moguće je kreirati digitalno i non-fungible token za glazbena djela čiji ste autori te plasirati na digitalnu platformu kao audiovideo izvedbe. Moguće je kreirati i jedinstvene videozapise, na primjer tweet jacka Dorseya iz 2006. g. povezan je sa ovom varijantom digitalizacije i nalazi se na aukciji i njegova cijena trenutno iznosi 2,5 mil dolara a prihod od prodaje je namijenjan u dobrotovrne svrhe.

Među najpoznatijim umjetničkim djelima Beepleov digitalni kolaž u 2021. g. prodan je za preko 69 mil dolara što je najveći iznos koji dobio neki umjetnik za života. Ovo djelo prodano je kao nezamjenjivi token koji predstavlja digitalni zapis koji je autentičan i dokaz je vlasništva nad tim djelom, te osiguran od kopiranja ili preuzimanja djela, te zaštićen od hakera.

Hrvatska pošta je objavila svoj prvi nft kao ulazak filatelije u blockchain tehnologiju, pri čemu su kreirali jedinstvenu poštansku marku i vezali je za nezamjenjivi digitalni token.

Kako korisititi nft

Nezamjenjivi token, nft se može kupovati i prodavati kao i druge kriptovalute putem sepcijaliziranih platormi, a imovina se sprema u digitalni novčanik koji može biti softwarski, ali i hardwarski. Razlika između sowtwarskog i hardwarskog novčanika je da hardwarski novčanik se odvaja offline i hacker ne mogu pristupiti tom novčaniku kad je on ofline.

Kada se imovina sprema u softwarski novčanik zapisi se spremaju na blockchainu u knjizi zapisa koju svatko može provjeriti, ali ne može promijeniti jer je ovako zapisana imovina sigurna.

Kupnjom nft vlasništva dobiva se vlasništvo nad nekom imovinom u digitalnom ali i u stvarnom svijetu, naime kad netko ima pravo vlasništva nad nekim djelom može ga distribuitati i to djelo može biti korišteno u različite svrhe, a vlasnik može zarađivati na tantijemima, pravima korištenja. Ako ste umjetnik i stvarate neka umjetnička djela svoja djela možete povezati sa ovim digitalnim tokenom te plasirati na digitlalnim platformama na kojim ćete i izraditi token, naravno za stvaranje tokena ćete trebati platiti određeni iznos novaca, no prodajom, pa čak i udjelima u daljnjim prodajama vi ćete razrađivati više nego da prodate sliku nekoj galeriji.


Tagovi: