Što je neto plaća

Financije

Što je neto plaća

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 05.12.2022 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je neto plaća?

Ako ste radnik ili poslodavac, sigurno ste se u jednom trenutku susreli s pojmom neto plaća. Takve pojmove je nužno znati u današnjem dobu, čak i ako niste u radnom odnosu. To je stvar opće kulture i generalne financijske pismenosti. Stoga, što je neto plaća?

Da biste znali odgovor na ovo pitanje potrebno je znati od čega se sve sastoji bruto i neto plaća. Malo tko čak i ako u teoriji zna što je neto plaća a što bruto plaća vjerojatno neće znati točnu računicu tih dvaju stavki. U grubo je poznato da postoji određeni dio plaće koji odlazi na razna davanja poput zdravstvenog, mirovinskog itd. Taj bi se dio plaće zvao bruto plaća, dok bi neto plaća bio onaj iznos koji dobijete na vaš račun. No ipak, potrebnom je te pojmove malo detaljnije pojasniti. Ne na razini računovodstvene teorije, ali ipak dovoljno da možete precizno razumjeti o kakvim pojmovima se radi. Više o tome u idućem poglavlju.

Detaljno objašnjenje toga što je neto plaća?

Da biste razumjeli što je neto plaća, istovremeno morate razumjeti što je bruto plaća. Jedan pojam ne može postojati bez drugoga, stoga je potrebno sveobuhvatno znanje da biste shvatili taj pojam. Bruto plaća je iznos na koji se obračunava mirovinsko osiguranje, porezi i prirezi. To je iznos koji uplaćuje poslodavac, a koji se umanjuje za spomenuta davanja.

Dapače, postoji čak i bruto 1 i bruto 2 plaća, ali nećemo ulaziti u tolike detalje. Ono što vas više zanima kao radnika je što je neto plaća? Neto plaća je onaj iznos novca koji u konačnici vi kao radnik primite na vašem računu. Drugim riječima, kad se od iznosa koji uplaćuje vaš poslodavac oduzmu davanja za mirovinsko osiguranje, porez i prirez, to je iznos koji ćete vi dobiti na vašem računu. Npr. ako vam je neto plaća 5000 kuna, vaš poslodavac će morati platiti čak 9.000 kn. Porastom neto plaće će rasti i bruto plaća, i to neproporcionalno zbog pravila o progresivnom oporezivanju.

Što je neto plaća veća, to je veća i bruto plaća

Neto i bruto plaća su u međusobnoj korelaciji. Međutim, jeste li znali da što je neto plaća veća, to je i bruto plaća veća? Ono što je još zanimljive je da te dvije vrijednosti nisu u linearnoj korelaciji. Bruto plaća će rasti neproporcionalno više ako raste neto plaća. Drugim riječima, vaš poslodavac veći omjer plaće morati dati državi nego ako vam je plaća manja.

To je posljedica progresivnog oporezivanja. Najbolje ćete shvatiti što je neto plaća i u kakvom je odnosu s bruto plaćom ako navedeno objasnimo na primjeru. Tako npr. ako vam je neto plaća 3.200 kn, poslodavac će za vas platiti bruto plaću od 5.500 kn (45% više). Međutim, ako je vaša plaća 11.000 kn, vaš poslodavac će vjerovali ili ne morati platiti čak 22.000 kn, dakle 100 % više. To je smisao i poanta progresivnog oporezivanja, koje sadrži socijalnu komponentu, tj. logika je da se manje oporezuju oni koji ionako nemaju visoku plaću.

Tagovi: