Što je led rasvjeta

Tech

Što je led rasvjeta

Što je led rasvjeta

Ako vas zanima što je led rasvjeta na pravom ste mjestu. Led rasvjeta je u biti svjetleća dioda koja električni signal pretvara u svjetlosni. Svjetleća dioda je poluvodički elektronički element koji se najčešće izrađuje od galija, arsena i fosfora. Svjetlost ili svjetlosni signal nastaje na razini elektrona, gdje elektroni prilikom prolaženja kroz poluvodički element uzrokuju emitiranje elektromagnetskog zračenja od strane svjetleće diode. Elektroni prelaze iz vodljivog dijela u valentni pojas i u tom trenutku oslobađaju energiju koja se dijelom emitira kao toplina a dijelom kao zračenje.

Boja svjetla koje se emitira iz poluvodiča ovisi isključivo o materijalu poluvodiča. Što je led rasvjeta i koje su joj prednosti pred klasičnim izvorima svjetlosti teško je i nabrojati, međutim kako se led rasvjeta ili svjetleće diode koriste kao određeni indikatori svih uređaja i strojeva, kao ukrasna rasvjeta i sva ostala rasvjeta, jasno je kako led rasvjeta preuzima primat od klasičnih žarulja u segmentu osvjetljavanja prostora.

Što je led rasvjeta i koje su joj prednosti

Što je led rasvjeta donijela kućanstvima njezina je najveća prednost u odnosu na žarulje sa žarnom niti. Upravo zbog specifičnog procesa nastajanje svjetlosti, gdje je veliko iskorištenje električne energije, led rasvjeta je smanjila potrošnju električne energije i posljedično tome račune za električnu energiju. Druga komponenta na koju je veoma utjecala kroz energetsku učinkovitost je ekološka prihvatljivost, pa se korištenjem led rasvjete direktno i indirektno čuvaju okoliš i priroda. Led rasvjeta se koristi od 1962. godine, a svakom idućom godinom rasla je popularnost led rasvjete zbog niza razloga.

Osim prethodno navedenih, značajno je napomenuti kako je životni vijek led rasvjete nekoliko desetaka puta duži od klasičnih žarulja. Također, žarulja sa žarnom niti ima jedinstven oblik zbog načina kako nastaje svjetlost, dok se led rasvjeta izrađuje u gotovo svim oblicima koje možemo zamisliti. Trenutno su veoma popularne led trake koje ukrašavaju mnoga kućanstva i ugostiteljske objekte emitirajući svjetlost u različitim bojama. Programiranje emitiranja svjetlosti je fantastičan dodatak što je led rasvjeta donijela svima koji koriste ovu vrstu rasvjete.

Što je led rasvjeta i da li je sigurna

Što je led rasvjeta je poznato, međutim malo je poznato da li je i koliko je led rasvjeta sigurna. Ipak, s obzirom koliko je led rasvjeta sigurna, logičnije je to pitanje postavljati u kontekstu klasične žarulje sa žarnom niti. Led rasvjeta je veoma sigurna i što je još jednako važno led rasvjeta emitira najprirodniju i najzdraviju svjetlost. Led rasvjeta ne uzrokuje blijeđenje tkanine jer ne emitira ultraljubičasto zračenje. Ultraljubičasto zračenje štetno je za umjetnine, tepihe i svu ostalu tkaninu pa se led rasvjeta koristi u galerijama i muzejima, kako bi se zaštitili eksponati.

Poboljšanja koja donosi led rasvjeta su itekako primjetna kada je kvaliteta i količina osvjetljenja u pitanju, pa se iz tog razloga led rasvjeta koristi sve više unatoč tome što je skuplja od ostalih rasvjetnih tijela. Što je led rasvjeta i kako utječe na raspoloženje ljudi pokazale su američke studije. Naime led rasvjeta smanjuje glavobolju prilikom rada u uredu, što poboljšava učinkovitost radnika. U svakom slučaju led rasvjeta je veliki korak naprijed i očekuje se kako će uskoro u potpunosti zamijeniti žarulje sa žarnom niti.

Tagovi: