Što je leasing – razlika između financijskog i operativnog

Što je leasing - razlika između financijskog i operativnog

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je leasing i za što se on koristi?

Sami izraz "Leasing" dolazi iz engleskog jezika, točnije engleskog glagola "to lease", što u prijevodu znači unajmiti. Što je leasing? Leasing možemo opisati kao sasvim suvremeni način modernog financiranja prvenstveno osobnih te gospodarskih vozila, plovila, razne opreme i strojeva koji su klijentu koji traži leasing potrebni za korištenje u svoje privatne ili poslovne svrhe, a nema nužno želju ih posjedovati i kasnije nakon otplate. Danas tako razlikujemo dva osnovna tipa leasinga, a to su financijski i operativni.

Važno je naglasiti da svaki tip leasinga ima svoje specifičnosti, i kako svaki tip nudi jednostavan te brz način sklapanja ugovora, modeliranje otplate prema željama klijenta i prema njegovim mogućnostima. Sada kada okvirno znamo što je leasing, bilo bi u redu da se pozabavimo i s njegovim prednostima. Koje su točno prednosti leasinga? On se ugovara brzo i jednostavno bez pretjerane administracije, plan otplate se modelira prema mogućnostima te potrebama klijenta, niski troškovi kod sklapanja ugovora, mogućnost odabira leasinga i dinamike otplate koja može biti uz fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu, pogodnosti kod osiguranja, unaprijed izračunati troškovi.

Što je leasing i koje su razlike između financijskog i operativnog leasinga?

Naveli smo kako danas razlikujemo sve osnovne vrste leasinga, financijski i operativni. Financijski leasing je namijenjen svima koji po isteku samog leasinga žele steći vlasništvo nad uzetim objektom. Njegove osnovne karakteristike su: Sami objekt leasinga se vodi u poslovnim knjigama primatelja, u trošak poslovanja primatelja samog leasinga ulazi kamata uz amortizaciju, kod isporuke davatelja leasinga izdaje se sami račun za objekt pomoću kojeg primatelj može ostvariti povrat na PDV, neotplaćeni dio same vrijednosti objekata koji je pod leasingom predstavlja zaduženje u bilanci primatelja, učešće umanjuje sami iznos financiranje i na njega se ne obračunava sama kamata, plaćanjem otkupne vrijednosti na objekt primatelj leasinga stječe svako pravo na prijenos vlasništva.

Znamo što je leasing i financijski leasing, ali što je operativni leasing? Operativni leasing ima svako obilježje poslovnog najma, riječ je prvenstveno o korištenju objekta leasinga bez ikakve namjere da se stekne kasnije vlasništvo. Moguća je eventualna zamjena za novi objekt jednom kada ugovor istekne. Osnovne karakteristike operativnog leasinga su: Sami objekt leasinga se vodi i isto tako amortizira u poslovnim knjigama samog davatelja leasinga, leasing obrok u cijelosti ulazi u trošak poslovanja primatelja što znači da bilanca samog primatelja nije nikako dodatno opterećena jer ne postoji dugoročno zaduženje. Sada kada znamo što je leasing i razlike između vrsta leasinga, moramo se još samo upoznati s njihovim prednostima.

Što je leasing i koje su njegove prednosti?

Mnogi često vode bitku između leasinga i kredita, jer svaki od navedenih oblika financiranja ima svoje prednosti i mane. Znamo što je leasing i za što se on koristi, ali koje su njegove prednosti i da li on ima mana? Danas je među ključnim pitanjima svakako da li je bolje financirati se vlastitim ili tuđim kapitalom? Da li je bolje uložiti svoj novac i biti sam gospodar svojeg poslovanja ili plaćati kamate? Istina je da je jednostavnije doći do ugovora o leasingu nego čekati odobrenje kredita. Leasing također nudi veću likvidnost i kvalitetnije raspolaganje novaca.

Koje su prednosti i mane leasinga? U odnosu na kredit prednosti leasinga su svakako brzina, jednostavnost, fleksibilnost kod ugovaranja i njegove realizacije. Isto tako korisnik samog leasinga ima veću likvidnost. Koji su nedostaci leasinga u odnosu na kredit? Poduzetnici koji nisu zabilježeni u sustavu PDV-a ne mogu obračunati PDV na kamate raznih leasing društva i to iskoristiti kao sami pretporez. Često se onda radi o skupljem načinu financiranja. Istina je da su danas mnogi poslodavci pod leasingom, točnije u sami uvid što je leasing su shvatili da je takav oblik financiranja njima pogodniji nego kredit.


Tagovi: