Što je kriptovaluta

Tech

Što je kriptovaluta

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Znate li što je kriptovaluta?

Razvitak digitalnog tržišta doveo nas je do novih pojavnosti u međunarodnom trgovinskom prometu. I da ste htjeli, vjerojatno niste mogli izbjeći pojam kriptovalute. Dapače, vjerojatno vam je prošla i misao da ako ste uložili 100 dolara u kriptovalute prije 8 godina, danas bi bili milijunaši. Je li tome baš tako? Što je kriptovaluta uopće? Na ta pitanja ćemo vam probati dati odgovor.

Ako pojam promatramo iz etimološke perspektive, riječ kripto dolazi od engleske riječi kriptiranje koja je sinonim za šifriranje. To znači da se radi o matematičkom postupku zaštite informacija na način da su informacije pohranjene u digitalnim bazama. Ta informacija je u slučaju kriptovaluta digitalni novac, koji je kreiran na internetu u vidu sredstva digitalne razmjene. Takav novac nije izdala središnja banka, pa nije novac u formalnom smislu. Ono što je kriptovaluta ustvari jest mogućnost da digitalnim putem nekom proslijedite digitalni novac na potpuno siguran način, jer je takva transakcija kriptirana i nemoguća za hakiranje.

U današnje vrijeme morate znati što je kriptovaluta i blockchain!

Objasnili smo u prethodnom poglavlju što je kriptovaluta. One omogućuju sigurne transakcije između dvije pravne ili fizičke osobe. Pojam koji morate znati kada pričate o kriptovalutama je blockchain, zato što kriptovalute obuhvaćaju blockchain tehnologiju. O čemu je točno riječ? Blockchain bi mogli nazvati glavna tj. javna “knjiga” u kojoj se zapisuju sve takve transakcije i vrijednosne izmjene kriptovaluta. Zapis svake transakcije se ustvari sastoji od kompleksne matematičke šifre koja se zapisuje u slijedu, na način da jedan blok šifri dolazi iza drugoga i na taj način se stvaraju lanci takvih blokova.

Upravo zato nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom ometa stanje blokova koji se tamo nalaze. Blockchain se stoga ne nalazi na jednom mjestu već svatko tko ima jedinicu kriptovalute ima i svoj primjerak takve javne blockchain knjige, a ukoliko pošalje kriptovalutu drugoj strani, ta strana će dobiti ključ za otključavanje baš tog dijela blockchaina. To je ukratko najkraće objašnjenje toga što je kriptovaluta danas.

Što je kriptovaluta i što znači pojam rudarenja?

Nezaobilazan pojam u svijetu kriptovaluta također je riječ “rudarenje”. Naravno, ne radi se o klasičnom (i opasnom) pojmu rudarenja već se radi o digitalnom rudarenju. Da biste znali što je kriptovaluta, morate razumjeti i pojam rudarenja. Rudari su dakle osobe (katkad i cijele korporacije) koje putem svojih jakih računala obrađuju podatke blockchaina kako bi se sve te transakcije provele.

Oni na taj način troše veliku količinu energije i rad računala, pa za to dobivaju nagradu u obliku jedinice kriptovalute. Drugim riječima, da rudara nema, sustav kriptovaluta ne bi funkcionirao. Postavlja se pitanje što ako svi ljudi krenu rudariti, hoće li onda nestati kriptovaluta? To se međutim ne može dogoditi jer je s vremenom vrijednost takvog rudarenja sve manja i manja. Postaje pitanje kada će taj postupak postati potpuno neisplativ te hoće li se onda morati smisliti novi sustav poput čipova ili procesora. Sada kada znate što je kriptovaluta, morate znati i da se radi o veoma nestabilnom, volatilnom i nepredvidljivom tržištu stoga vam svakako savjetujemo da ne ulažete u kriptovalute.

Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama