Što je izumio nikola tesla

Što je izumio nikola tesla

Tko je bio Nikola Tesla?

Nikola Tesla, jedan od najbriljantnijih umova u povijesti, rođen je 10. siječnja 1856. godine u selu Smiljan, Hrvatska. Njegova obitelj potječe pravoslavne svećeničke loze, a njegov otac, Milutin Tesla, bio je svećenik u selu. Njegova majka, Georgina Đuka Tesla, bila je veoma obrazovana i veoma ga je podržavala u njegovim intelektualnim interesima. Nikola Tesla je odrastao u inspirativnom okruženju, s pristupom knjigama i mogućnošću istraživanja prirodne pojave u okolini. Ubrzo nakon što je završio osnovnu školu, Tesla je odlučio posvetiti se inženjerskim studijama. Upisao je Tehnički fakultet u Grazu, Austrija, gdje je započeo svoje formalno obrazovanje u polju elektrotehnike i elektromagnetizma. Kasnije je priješao na Tehničko sveučilište u Pragu prije nego što je došao do Washingtona, Sjedinjenih Američkih Država, kako bi nastavio svoju izuzetnu karijeru. Tesla je počeo svoju profesionalnu karijeru radeći za izumitelja Thomasa Edisona, koji je bio poznat po radu u polju direktnog strujnog napajanja (DC). Edison i Tesla su imali različite filozofije kada je u pitanju budućnost električne energije. Edison je zagovarao izravnu struju (DC), dok je Tesla vjerovao u superiornost izmjenične struje (AC) za prijenos energije na velike udaljenosti. Tesla je kasnije radio s industrijalcem Georgeom Westinghouseom, što je dovelo do borbe za dominaciju između Edisonovog sistema i Teslinog sistema izmjenične struje.

Nikola Tesla i daljnji život

Nakon perioda intenzivnog rada na razvoju sistema izmjenične struje i elektromagnetnih uređaja, Tesla se usredotočio na različite projekte i istraživanja koja su odražavala njegovu široku znatiželju i nekonvencionalan pristup. Jedan od značajnih aspekata Teslinog života bilo je njegovo istraživanje bežičnog prijenosa energije. Sanjao je o mogućnosti prijenosa električne energije kroz zemlju i zrak bez potrebe za žicama. Njegov projekt Wardencliffe Tower, ogroman toranj izgrađen na Long Islandu, trebalo je služiti kao odašiljač za bežični prijenos energije i komunikaciju. Nažalost, zbog financijskih problema, projekt je ostao nezavršen, a toranj je srušen 1917. godine. Nikola Tesla je također nastavio svoje eksperimente u polju elektromagnetne energije, radiestezije i vibracija. Vjerovao je u sveobuhvatnu teoriju vibracija i energija koja bi mogla objasniti različite aspekte svemira. Tokom svojeg života, Tesla je doživio period financijskog pada i nestašice. Njegova posvećenost istraživanju i eksperimentima ponekad ga je udaljavala od praktičnih poslovnih aspekata, što ga je dovelo do gubitka podrške investitora. Kako je starost napredovala, Nikola Tesla je živio u relativnom zaboravu, a 1943. godine preminuo je u svojoj 86. godini u hotelu "New Yorker" u New Yorku. Iako nije imao mnogo materijalnog bogatstva u trenutku svoje smrti, Teslino nasljeđe postalo je sve značajnije s vremenom. Njegovi doprinosi na polju elektromagnetizma, elektrotehnike i bežične komunikacije postali su osnova moderne tehnologije, uključujući radio, televiziju, bežični internet i mnoge druge uređaje koje danas koristimo.

Koje je izume izumio Nikola Tesla?

Nikola Tesla je bio izuzetno plodan izumitelj koji je za sobom ostavio mnoge izume. Neki od najpoznatijih njegovih izuma su:

Sistem izmjenične struje (AC) je sistem prijenosa električne energije putem izmjenične struje (AC), koji se pokazao superiornim u odnosu na direktnu struju (DC) koju je zagovarao Thomas Edison. Ovaj sistem je omogućio prijenos električne energije na velike udaljenosti, revolucionizirao je način na koji se energija koristi i postavio temelje modernog elektroenergetskog sistema.

Indukcijski motor i transformator koriste princip elektromagnetizma za prenos energije, a odigrali su ključnu ulogu u distribuciji električne energije, industrijskim procesima i brojnim drugim primenama.

Teslin transformator, poznat i kao visokonaponski transformator, omogućava generiranje visokih napona i frekvencija, a Nikola Tesla ga je koristio za svoje eksperimente.

Teslin oscilator generira visoke frekvencije i omogućio je Tesli istraživanje električne vibracije i rezonanciju. Njegovi eksperimenti s oscilatorom pomogli su mu daljnje istraživanje različitih aspekata elektromagnetizma i bežičnog prijenosa energije.

Teslin tajfun-generator je koristio rotirajuće elektromagnetne polove kako bi generirao visoke napone i frekvencije. Tesla je vjerovao kako bi ova tehnologija mogla biti korisna za proizvodnju električne energije i komunikaciju na daljinu.

Tesla je sanjao o prikenosu električne energije putem zemlje i zral bez potrebe za žicama. Njegovi eksperimenti s Wardenclyffe tornjem predstavljali su pokušaj ostvarivanja bežičnog prijenosa energije na velike udaljenosti, iako ovaj projekt nije bio u potpunosti realiziran.

Iako se ponekad Edisonu pripisuje pronalazak radija, Teslina istraživanja i patenti doprinjeli su razvoju osnovnih principa koji su kasnije omogućili radio komunikaciju.


Tagovi: