Što je ip adresa

Što je ip adresa

Što je IP adresa?

IP označava skraćenicu za Internet Protocol, a sama IP adresa se odnosi na broj koji se navodi u samoj adresi. Jednostavno objašnjeno, ova adresa je nešto poput naših kućnih brojeva, ova oznaka zapravo označava našu internet vidljivost. Bez ove adrese naša računala i pametni uređaji ne bi se mogli spojiti na internet. Srećom, svaki uređaj pamti spojenu adresu i nisu potrebna dodatna spajanja. Što je zapravo Internet Protokol? Spajanje na net se odrađuje preko ISP-a (Internet Service provider ili internetskog poslužitelja).

Prvo se spajamo preko određenog providera i njihove mreže uz pomoć rutera ili modema. Ova mreža je spojena na internet i pomaže nam pri spajanju. Ovdje dolazi naša IP adresa koju ISP koristi kako bi dobili tražene podatke na internetu. Da li je navedena adresa uvijek ista? Ne. Ona se mijenja kako vi prolazite kroz različite mreže. Ako se spajate preko internet veze u kafiću, ona će biti drugačija nego kada ste doma. Kada promijenite svog providera, mijenja se i IP.

Kako se može provjeriti i promijeniti IP adresa?

Ukoliko želite provjeriti svoju IP adresu, tada to možete učiniti na sljedeće načine: Prvo, preko WI FI veze. Podatke možete pronaći u postavkama vašeg mrežnog sustava. Kada odaberete mrežu na koju ste se spojili možete provjeriti svojstva, ovdje bi se trebala navesti IP adresa. Drugi način je preko Etheren veze, sličan način kao i za WI FI. Da li se IP adresa može promijeniti? Naravno. Najlakši način za promjenu navedene adrese je povezivanje uređaja s drugom mrežom. Isto tako, možete probati s resetiranjem vašeg modema.

Prilikom resetiranja resetirate sve, pa i IP adresu. Možete kontaktirati i svog internet providera, kupiti VPN (virtualnu privatnu mrežu), instalirati određene alate koji će mijenjati IP adresu umjesto vas. Da li je dobro mijenjati navedenu adresu? Mnogi smatraju da je potrebno. Ova adresa odaje puno o nama, a te informacije dostupne su našem internet provideru. Sigurnost na internetu je danas veoma bitna stavka, stoga ne bi bilo loše da razmotrite uzimanje VPN-a, osobito ako se bavite važnim poslovima i ako radite preko interneta.

Da li IP adresa otkriva naše podatke?

Naša IP adresa svakako mnogo govori o nama i našim internet navikama. Na prvu, ona otkriva iz kojeg smo grada, naš poštanski broj, pozivni broj grada u kojem živimo. Važno je naglasiti da ovi podaci nisu uvijek 100% točni. Da li se naša IP adresa može sakriti? Da. Najčešće korištena metoda je uzimanje VPN-a koji štiti naš online identitet i uvijek maskira IP adresu. U primjeru, ako radite nešto online ili ako skidate torrente, VPN će vam omogućiti prikrivanje vašeg identiteta.

Da, IP je i dalje vidljiv, no on nije točan. VPN je najjednostavniji način ako želite osnažiti vašu online privatnost ili sigurnost. VPN će uspješno sakriti vaše čitljive podatke koji vas mogu veoma jednostavno locirati, što znači da je vaša lokacija, vaša aktivnost i vaše pregledavanje nedostupno drugim i trećim stranama. Vaša stvarna lokacija je uvijek maskirana, što vam daje online slobodu i mogućnost da pristupite određenim stranicama koje su inače blokirane za pojedine zemlje.


Tagovi: