Što je ebola i kako se prenosi – Simptomi zaraze ebolom

Što je ebola i kako se prenosi - Simptomi zaraze ebolom

Ebola ili hemoragijska groznica je virusna zarazna bolest

Ovo je inače virus koji napada divlje životinje, a zaraza na čovjeka prelazi ako je u kontaktu sa zaraženim živim ili mrtvim zaraženim životinjama, preko krvi, sline, urina. Dakle, ebola ili hemoragijska groznica je virusna zarazna bolest, često sa visokom postotkom smrtnosti od 60 - 90% smrtnosti. Karakteristično je da virus može prenijeti i izliječena osoba i to u vremenu i do tri mjeseca od preboljenja, osoba je za okolinu zarazna sve dok je virus prisutan u tjelesnim tekućinama.

Ebola se najduže zadržava u spermi, od nje se zaraze najčešće zdravstveni radnici u kontaktu sa oboljelima ili umrlima od ebole. Sama bolest nastupa naglo, obično u vremenu od 2 - 21 dana od kontakta zaražene osobe sa izvorom zaraze. Simptomi bolesti su vrućica, groznica, bol u mišićima, opća slabost, glavobolja, grlobolja, mučnina, povraćanje, proljev, osip po tijelu, poremećaj rada jetre i bubrega, a moguća su i vrlo obilna vanjska i unutarnja krvarenja.

Čime se uništava ebola

Borba s virusima je najveći izazov za medicinu i biologiju, ali i farmakologiju, jer trenutno ne postoje ni specijalni lijekovi niti cjepiva protiv ebole. Karantena zaraženog područja je obvezna, svaki zaraženi bolesnik se liječi simptomatski, a neka saznanja pomažu shvatiti čime se uništava ebola. Kao i kod drugih zaraznih bolesti higijenske mjere, sapun i dezinfekcijska sredstva su na prvom mjestu i prve mjere koje se poduzimaju, pokazalo se da pomaže izlaganje suncu i sušenje na zraku.

Naime, ebola na mrtvim površinama kao što je posteljina ili odjeća oboljeli osoba živi vrlo kratko, a pranje na visokim temperaturama u perilicama rublja i sušenje na zraku ubija virus. Do sada je utvrđeno da postoje pet zasebnih vrsta ebolavirusa, a u opasnosti od zaraze su sve osobe koje putuju u zaražena područja. Obzirom da je to bolest divljih životinja koje se slobodno i nekontrolirano kreću ta zoonoza se nažalost lako može prenijeti na čovjeka kod neopreznog rukovanja sa živim ili mrtvim životinjama.

Ebola se smatra i spolno prenosivom bolešću

Kako se virus može prenijeti sa žive i mrtve životinje, jednako se prenosi i sa živog ili umrlog zaraženog čovjeka, a medicinski pribor također može biti instrument prijenosa virusa ako nije dovoljno steriliziran. Najbolje je koristiti jednokratne šprice za injekcije. Ebola se smatra i spolno prenosivom bolešću, zato jer se virus najduže zadržava u spermi i do tri mjeseca nakon preboljenja. U opasnosti od zaraze su članovi obitelji zaražene osobe i medicinsko osoblje koje se brine o bolesniku.

Naravno, ebola se može prenijeti i dok se još ne vidi da je netko bolestan, jer još ne pokazuje simptome. Zapravo, svi putevi prijenosa možda još nisu poznati, zna se samo da se ne prenosi zrakom, hranom niti vodom. Dijagnoza se postavlja na temelju dvaju testova za koje materijal uzet od bolesnika mora biti inaktiviran toplinom i gama zračenjem u cilju zaštite medicinskog osoblja koje rukuje uzetim materijalom prilikom izvođenja testiranja, jer bi inače uzorci bili izvor zaraze.


Tagovi: