Što je drama

Što je drama

Drama i elementi

Drama je jedan od glavnih žanrova u književnosti, kazalištu i filmu, a to je umjetnički izraz koji se koristi kako bi se pričala priča ili izrazila ideja kroz izvedene likove, dijaloge i radnju. Povezana je s konfliktom i napetostima među likovima te postavlja pitanja o ljudskoj prirodi, moralu, društvenim problemima i mnogim drugim temama. Dramska djela obično uključuju likove koji igraju ključnu ulogu u razvoju priče. Svaki lik ima svoje osobine, ciljeve, mane i snage, što ih čini kompleksnima i zanimljivima za publiku. Likovi komuniciraju međusobno putem dijaloga, a njihovi odnosi često su srž dramske napetosti. Dijalog je temeljni element drame jer kroz razgovor između likova se priča razvija, a karakteri izražavaju svoje misli, osjećaje i namjere. Dijalog omogućuje publici da bolje razumije likove i situaciju te da se emocionalno poveže s pričom. Radnja se odnosi na događaje koji se odvijaju u dramskom djelu, što uključuje sukobe, preokrete, uzlazne i padajuće trenutke, te razvoj likova i priče tijekom vremena. Dobro strukturirana radnja pomaže održavanju interesa publike i napetosti u drami. Konflikt je ključna komponenta svake drame, a to je sukob između likova, njihovih želja, vrijednosti ili ciljeva. Konflikt može biti unutarnji ili vanjski. Unutarnja borba je unutarnja borba lika, dok je vanjska borba sukob između likova ili likova i okoline. Tema drame može biti široka, kao što su ljubav, izdaja, moć ili pravda, ili može biti specifična i povezana s društvenim pitanjima, politikom ili moralom. Kroz likove i radnju, drama pokušava postaviti pitanja i izazvati razmišljanje kod publike. Dramska djela obično imaju određeno mjesto i vrijeme radnje. Vrijeme radnje može biti prošlo, sadašnje ili buduće te može imati dublje značenje u kontekstu priče. U kazalištu i filmu, režija je ključna uloga u interpretaciji drame. Režiseri određuju kako će se dramski tekst prenijeti na scenu ili ekran, biraju glumce, postavljaju scenografiju i upravljaju svim aspektima izvedbe.

Drama i razvoj

Drama se počela razvijati već u periodu antike, posebno u staroj Grčkoj, gdje se razvila u 5. stoljeću prije Krista, te obuhvaća tragedije i komedije. Najpoznatiji dramski pisac tog razdoblja bio je Sofoklo s tragedijama poput Antigona i Kralj Edip. Rimski dramski pisci također su doprinijeli razvoju drame, adaptirajući grčke uzore. Početkom prvog tisućljeća pr. Kr., Seneka je napisao tragedije koje su utemeljene na grčkom modelu. Tijekom srednjeg vijeka je bila uglavnom religijske prirode i izvodila se kao dio crkvenih obreda. U periodu renesanse u Europi se razvila u novim smjerovima. William Shakespeare, engleski dramatičar, postao je ikona renesansne drame s velikim brojem tragedija, poput Hamlet te Romeo i Julija, i komedija, kao što su Mnogo buke ni oko čega te San ljetne noći. U 17. i 18. stoljeću, drama je doživjela utemeljenje u klasicizmu i baroku. Francuski dramatičari poput Moliera donijeli su novu formalnost i strukturu u dramske komade, dok je Corneille bio poznat po tragedijama. U 19. stoljeću, romantizam je donio dramama emocionalnu dubinu i ekspresionizam. Pojavile su se i dramske forme poput romantizma i realizma. Pisac Henrik Ibsen, poznat po svojim dramama kao što je Nora, igrao je ključnu ulogu u razvoju moderne drame. Početkom 20. stoljeća, eksperimentalni pokreti kao što su ekspresionizam i absurdizam donijeli su nove načine izražavanja kroz dramu. Suvremeni dramatičari, poput Samuela Becketta, Harolda Pintera, i Tennessee Williamsa, donijeli su raznolikost tema i stilova u svjetsku dramu.

Drama i vrste

Drama se uglavnom dijeli na tri osnovne vrste na temelju njihovih glavnih obilježja i tonova. Dijeli se na tragediju, komediju i neutralnu dramu. Tragedija je vrsta drame koja se obično fokusira na likove koji prolaze kroz teške situacije i često završavaju nesretno. Glavni lik koji je poznat kao tragični junak, obično ima manu koja vodi do njegove propasti u drami. Ova vrsta drame često potiče publiku na suosjećanje i razmišljanje o dubokim pitanjima ljudske sudbine, moralnosti i etike. Komedija je vrsta drame koja ima humoristički ton i obično završava sretno. Radnja komedije uključuje niz zabavnih nesporazuma, zabune i smiješnih situacija, te glavni cilj ove vrste drame je nasmijati publiku i pružiti laganu, zabavnu atmosferu. Drama, kao neutralna kategorija u podjeli drame, obuhvaća širok spektar dramskih djela koja nisu nužno tragična niti komična. Ova vrsta drame istražuje različite teme i tonove, kao što su društveni problemi, karakterne studije i složeni odnosi između likova.


Tagovi: