Što je dobro za proljev

Što je dobro za proljev

Proljev - uzrok

Proljev je gastrointestinalna smetnja koja se manifestira kao pojačano, često i tekuće izlučivanje stolice. Ovaj poremećaj probavnog sustava često prati povećana učestalost stolica u usporedbi s normalnim ritmom crijevne funkcije. On može biti akutan ili kroničan, ovisno o trajanju simptoma. Razni faktori mogu uzrokovati pojavu proljeva, a najčešći uzročnici proljeva su bakterije, virusi i paraziti (na primjer, infekcije rotavirusom ili E. coli bakterijama), netolerancija na laktozu i gluten, kronične upalne bolesti kao što su ulcerozni kolitis i Chronova bolest, psihički faktori, uključujući stres i anksioznost, neki lijekovi, poput antibiotika koji mogu narušiti ravnotežu crijevne mikroflore u probavnom sustavu, nedostatak vlakana ili konzumacija nezdrave hrane može uzrokovati probavne smetnje i proljev, te konzumacija kontaminirane hrane može isto tsko uzrokovati pojavu aktunog oblika proljeva. Ujedno, pojava proljeva može biti simptom ozbiljnih bolesti kao što su tifus ili kolera. Starije osobe su više sklone pojavi proljeva zbog promjena u njihovom probavnom sustavu zbog njihove dobi.

Proljev - simptomi

Simptomi proljeva su česta i tekuća stolica, osjećaj nadutosti i bol u trbuhu koji mogu biti u obliku grčeva. Osoba s proljevom može osjećati snažan nagon za pražnjenjem crijeva, često bez puno prethodnih upozorenja. Ponekad se proljevu može pridružiti mučnina i povraćanje, posebno ako je uzrok infekcija crijeva ili trovanje hranom. Kronični proljev može dovesti do gubitka težine zbog loše apsorpcije hranjivih tvari u crijevima. Proljev može uzrokovati dehidraciju jer tijelo gubi velike količine tekućine i elektrolita kroz tekuće stolice. Simptomi dehidracije uključuju suha usta, žeđ, rijedak mokraćni izlazak, umor, vrtoglavicu i konfuziju. Ovisno o uzroku proljeva, mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što su povišena tjelesna temperatura, krv u stolicama, sluz u stolicama, ili specifični simptomi povezani s osnovnim uzrokom, kao što je na primjer, osip kod alergijskog proljeva. Ukoliko ovo stanje traje dulje od 3 dana, bitno je posjetiti liječnika kako bi napravio pregled i preporučio metodu liječenja.

Proljev - liječenje

Dehidracija je česti uzročnik proljeva, pa je važno nadoknaditi izgubljene tekućine kroz konzumaciju veće količine vode, oralne rehidracijske otopine ili čajeve. Izbjegavajte alkohol i kofein, jer oni mogu pogoršati dehidraciju. Za vrijeme liječenja od proljeva, bitno je izbjegavajti tešku, masnu, začinjenu i sirovu hranu koja može nadražiti crijeva. Umjesto toga, bolje je konzumirati lagane obroke bogate vlaknima, kao što su riža, pire od banane, kuhana piletina ili pileća juha. Bitno je ograničiti unos mliječnih proizvoda ako imate intoleranciju na laktozu i izbjegavajte iritantne tvari poput alkohola, kofeina i nikotina koji mogu nadražiti crijeva i uzrokovati proljev. Lijekovi kao što su antidiaroični lijekovi mogu biti korisni, ali nisu prikladni za sve uzroke proljeva. Ako je uzrok proljeva infekcija, liječnik Vam može propisati antibiotike ili antivirusne lijekove. Ako je uzrok proljeva povezan s drugim medicinskim stanjima, kao što su upalne bolesti crijeva, liječnik će odabrati odgovarajući tretman za tu bolest. Ukoliko proljev traje više od nekoliko dana, popraćen je krvavim stolicama, vrlo jakim bolovima ili znakovima dehidracije, svakako se posavjetujte s liječnikom.


Tagovi: