Što je bruto plaća

Financije

Što je bruto plaća

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 05.06.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je bruto plaća?

Ako ste radnik i redovito primate svoju mjesečnu plaću, dobro je da znate što je bruto plaća. Ako i znate, onda ćete bruto plaću vjerojatno opisati kao onaj iznos koji ne dobijete, te vas puno zanima onaj manji iznos koji će vam u konačnici sjesti na vašem tekućem računu. Potonje je tzv. neto plaća. Iako bruto plaću nećete dobiti, dobro je znati što je bruto plaća. Najjednostavnije rečeno, znate i sami da dio plaće odlazi na razna davanja i doprinose poput poreza, zdravstvene i socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja itd. Ipak, stvari nisu toliko jednostavne.

Bruto plaća je najpreciznije rečeno iznos na koji se obračunavaju doprinosi za mirovinsko osiguranje, poreze i prirez. Računovođe čak razlikuju i bruto 1 i bruto 2 iznos. Bruto 1 iznos je onaj koji vidite na platnoj listi dok je bruto 2 iznos onaj koji u konačnici vidite na vašem tekućem računu. Ipak, nećemo ulaziti u tolike detalje.

Što je bruto plaća – objašnjeno na primjeru

U prethodnom smo poglavlju ukratko objasnili što je bruto plaća. To je iznos koji plaća vaš poslodavac za vašu plaću, na koji se obračunavaju doprinosi za zdravstveno, mirovinsko i prirez. Ipak, možda je lakše objasniti što je bruto plaća na konkretnom primjeru. Najbolje se uči na konkretnim primjerima a ne kroz puku teoriju i to je upravo ono što ćemo mi napraviti.

Znate li što je bruto plaća i kako ju izračunati?

Dobili ste svoju redovitu mjesečnu neto plaću na tekućem, vidjeli ste i platnu listu i kolika vam je bruto plaća, međutim želite sve to bolje razumjeti? Zanima vas što je bruto plaća i kako ju računati? Jedan način kako da to saznate je da samostalno pretražite razne zakone koji uređuju ovo područje, i zapisujete pojedine zakonske odredbe koje određuju progresivno oporezivanje, mirovinska i zdravstvena davanja, stopu prireza za pojedine županije i tome slično.

Budimo realni, i sami ćete se pogubiti od svih tih brojki. Stoga je lakši način za znati što je bruto plaća i kako se računa da odete na online kalkulator bruto plaće, upišite svoju neto plaću, odaberite koja se županija, a zatim stisnite gumbić. Ono što će se tada dogoditi jest da ćete vidjeti kolika vam je bruto plača u lipu a cijeli postupak će također biti objašnjen. Drugim riječima, vidjet će te koliko vam od te bruto plaće odlazi na mirovinsko, koliko na zdravstveno itd.
Tagovi: