Što je bruto plaća

Financije

Što je bruto plaća

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : 9:30
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Znate li što je bruto plaća?

Ako ste radnik i redovito primate svoju mjesečnu plaću, dobro je da znate što je bruto plaća. Ako i znate, onda ćete bruto plaću vjerojatno opisati kao onaj iznos koji ne dobijete, te vas puno zanima onaj manji iznos koji će vam u konačnici sjesti na vašem tekućem računu. Potonje je tzv. neto plaća. Iako bruto plaću nećete dobiti, dobro je znati što je bruto plaća. Najjednostavnije rečeno, znate i sami da dio plaće odlazi na razna davanja i doprinose poput poreza, zdravstvene i socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja itd. Ipak, stvari nisu toliko jednostavne.

Bruto plaća je najpreciznije rečeno iznos na koji se obračunavaju doprinosi za mirovinsko osiguranje, poreze i prirez. Računovođe čak razlikuju i bruto 1 i bruto 2 iznos. Bruto 1 iznos je onaj koji vidite na platnoj listi dok je bruto 2 iznos onaj koji u konačnici vidite na vašem tekućem računu. Ipak, nećemo ulaziti u tolike detalje.

Što je bruto plaća – objašnjeno na primjeru

U prethodnom smo poglavlju ukratko objasnili što je bruto plaća. To je iznos koji plaća vaš poslodavac za vašu plaću, na koji se obračunavaju doprinosi za zdravstveno, mirovinsko i prirez. Ipak, možda je lakše objasniti što je bruto plaća na konkretnom primjeru. Najbolje se uči na konkretnim primjerima a ne kroz puku teoriju i to je upravo ono što ćemo mi napraviti.

Pretpostavimo da vam je bruto plaća 9000 kuna. Ako nije, znajte da imate online kalkulatore preko kojih možete izračunati kolika je vaša bruto plaća. Ovaj primjer nije univerzalno primjenjiv jer postoji nešto što se zove progresivno oporezivanje, što znači da ako zarađujete više, vaša plaća se oporezuje po višim stopa. Stoga, ako vam je plaća 9000 kn, otprilike će 60 % te plaće otići vama, a 40 % državi. Što vam je veća neto plaća, to će više novca otići državi. Za plaću od 2300 kn će poslodavac platiti 3.400 kn, za plaću od 5.800 on će platiti 9500, a za plaću od 11.000 kn poslodavac će platiti čak 22.000 kn!

Znate li što je bruto plaća i kako ju izračunati?

Dobili ste svoju redovitu mjesečnu neto plaću na tekućem, vidjeli ste i platnu listu i kolika vam je bruto plaća, međutim želite sve to bolje razumjeti? Zanima vas što je bruto plaća i kako ju računati? Jedan način kako da to saznate je da samostalno pretražite razne zakone koji uređuju ovo područje, i zapisujete pojedine zakonske odredbe koje određuju progresivno oporezivanje, mirovinska i zdravstvena davanja, stopu prireza za pojedine županije i tome slično.

Budimo realni, i sami ćete se pogubiti od svih tih brojki. Stoga je lakši način za znati što je bruto plaća i kako se računa da odete na online kalkulator bruto plaće, upišite svoju neto plaću, odaberite koja se županija, a zatim stisnite gumbić. Ono što će se tada dogoditi jest da ćete vidjeti kolika vam je bruto plača u lipu a cijeli postupak će također biti objašnjen. Drugim riječima, vidjet će te koliko vam od te bruto plaće odlazi na mirovinsko, koliko na zdravstveno itd.

Tagovi: