Što je bilanca

Što je bilanca

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 24.06.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je bilanca i tko o njoj treba znati?

Kada pričamo o temama računovodstva, svjesni smo da to nisu tako popularne teme. Ukoliko upitate prosječnog građanina Što je bilanca? vrlo je često odgovor da ne znaju ili sliježu ramenima. Ipak, bilanca niti nije pojam kojem treba barati bilo tko. Oni koji pak imaju trgovačko društvo ili firmu moraju o njoj nešto znati. Bilanca je u suštini samo financijski izvještaj neke tvrtke u kojem ona nabraja i opravdava svu imovinu i sredstva kojima raspolaže.

Bilancu sastavljaju računovođe koji u skladu s normama naše države jasno i precizno sve popisuju kako bi se takvi izvještaji lako i brzo čitali. Mnogi vlasnici tvrtki se upoznaju s bilancom tek nakon nekog vremena što rade kao vlasnici. U početku se taj posao prepušta kompletno računovođi, a kasnije ambicije i apetiti natjeraju i vlasnike da se više pozabave ovom temom. Ukoliko ste Vi jedan takav i zanima Vas što je bilanca, na pravom ste mjestu. Objašnjavamo sve što je potrebno znati.

Što je bilanca; što je aktiva?

Uzmimo za primjer da posjedujete jedan frizerski salon u gradu Zagrebu. Dolazi vrijeme bilance i Vaš računovođa mora popisati sve što posjeduje Vaš obrt odnosno Vaše društvo. Kada pričamo o imovini, onda govorimo o aktivi. Što je bilanca? Bilanca se dijeli na aktivu i pasivu. Aktiva označava uglavnom svu imovinu koje posjeduje Vaše društvo. Dakle, za jedan salon kojeg imate to znači nekretnina u kojoj obavljate obrt, svaki komad opreme koju imate, podno grijanje u salonu, svaki bazen u kojem perete kosu i slično.

Osim toga u aktivu se također ubrajaju i neka nematerijalna prava. Ukoliko ste platili cijelom salonu posebne edukacije za masažu glave, taj dio se također zabilježava u bilanci. Što je bilanca i aktiva? Aktiva dakle je dio izvještaja koji se tiče sve Vaše imovine, premda tu računamo i neke nematerijalne stvari poput licenci, edukacija i patenata. Aktiva također uključuje i obrtna sredstva Vašeg salona poput gotovine, materijala i sličnog.

Što je bilanca? Što postoji osim aktive?

Vjerojatno ste i sami mogli zaključiti da je drugi dio bilance pasiva, odnosno dio izvještaja koji se bavi ostatkom onoga što Vaš salon posjeduje. U prvom redu je tu vlastiti kapital. Pasiva je dio izvještaja u kojem se zabilježava poslovanje tvrtke i iznose se informacije o njihovom kapitalu i uspjehu. Na temelju vlastitog kapitala se obračunava i porez stoga je vrlo bitno ovaj dio izvještaja napisati bez greške. Računovođe moraju svoj posao obavljati u najboljoj koncentraciji jer izostaviti nešto može biti početak velikih problema. Što je bilanca, pitate se?

Bilanca je izvještaj koji se sastoji od aktive i pasive, a u pasivu ubrajamo i tuđi kapital osim vlastitog. Ovdje se navodi svaki zajam ili kredit na koji se firma obvezala te on također mora detaljno biti iznesen u izvještaju. Ukoliko se pitate što je bilanca i imate dodatnih pitanja, najbolji izvor o ovakvim informacijama je svakako Vaš računovođa kojemu je ovo najvažniji dio posla u godini.


Tagovi: