Što je aurora borealis

Što je aurora borealis

Što je aurora borealis, je li to samo svjetlosni fenomen ili nešto više

Lovci na polarnu svjetlost gorljivo tvrde da je to najfascinantniji prirodni fenomen koji se može vidjeti sa zemlje. Znanstvenici nam kažu da se ovakve svjetlosne pojave vide i oko drugih planeta sunčevog sustava. Što je aurora borealis, je li to samo svjetlosni fenomen ili nešto više traži i malo znanja o tome kako ta polarna fascinacija nastaje. Pojavljuje se i na sjevernom i na južnom polu, ali je sjeverna polarna svjetlost više u fokusu. Difuzna obojena zavjesa svjetla koje se spušta okomito prema zemlji opčinjava svojom ljepotom i ostavlja bez daha.

Pa, što je aurora borealis, znalci tvrde da je osim svjetlosnog spektakla ona praćena određenim zvukovima koji su istina rijetki i jedva zamjetni, ali su ih istraživači finskog sveučilišta ipak uspjeli uhvatiti i posebnim uređajima snimiti. Za sada se tvrdi da je ta glazba svemira jeka koju stvaraju sudari električnih čestica za vrlo mirnog vremena, ali pri visokim magnetskim aktivnostima na suncu.

Jesu li sunčevi vjetrovi odgovor na pitanje što je aurora borealis

Uzrok nastanka polarne svjetlosti je Mihail Lomonosov definirao kao sunčeve aktivnosti koje raznose sunčevi vjetrovi i čija strujanja i čestica sudaraju iznad površine planete, sudarene čestice se brzo oporave i pretvaraju u prekrasno svjetlo. Jesu li sunčevi vjetrovi odgovor na pitanje što je aurora borealis, jesu, direktni uzrok su u sudaru sa zemljinom magnetosferom, a svjetlosni spektakl je izraženiji i dojmljiviji za vrijeme sunčevih pjega. Sunčeve čestice padaju na zemlju i u sudaru sa zrakom međusobno djeluju stvarajući čarobne obojene svjetlosne efekte.

Što je aurora borealis bliža polu, čini se da se širi aureoralna zona u kojoj je vidljiva i to se ne poklapa sa geografskom polarnom zonom. O tome koje čestice prevladavaju ovise boje svjetlosnog fenomena, u dubljim slojevima atmosfere kisik emitira zelenu svjetlost, u većim visinama on će sjajiti crvenkastim sjajem, dušik će bez obzira na visinu pojiti svjetlost u plave i ljubičaste nijanse, a i na pećinskim crtežima je pronađeno da je ovaj fenomen izazivao strahopoštovanje oduvijek.

O čemu pričaju legende i mitovi, što je aurora borealis

Stari primitivni narodi nisu polarnu svjetlost istraživali samo su je sa strahopoštovanjem promatrali kao znak koji najavljuje nešto sudbonosno za zajednicu. O čemu pričaju legende i mitovi, što je aurora borealis, nekim sjevernim narodima ona je bila igra bogova koji najavljuju sreću, neki su s njezinom pojavom očekivali gnjev bogova vatre, stanovnicima Norveške je ona bila dugin most po kojem se bogovi spuštaju na zemlju, Narodi Finske su je vidjeli kao plamteću rijeku koja razdvaja svije živih i mrtvih.

Što je aurora borealis bila Eskimima, onima iz Sjeverne Amerike je bila neko strašenje koje se može otjerati zviždanjem i pljeskom ruku, Eskimi sa Aljaske su je se plašili kao znaka beskrajnih nesreća i vjerovali su da donosi ludilo, a možda polarnu depresiju zbog manjka sunca za vrijeme polarne noći i zbog ovog vjerovanja nazivaju polarno ludilo i još su vjerovali da za vrijeme polarnog svjetla iz kuće ne treba izlaziti bez oružja.


Tagovi: