Kako nastaje polarna svjetlost

Znanost

Kako nastaje polarna svjetlost

Kako nastaje polarna svjetlost, obojana fantazija dalekog sjevera

Zemljino magnetno polje i plinovite čestice zemljine atmosfere koje se sudaraju sa subatomskim česticama sunca koje raznosi sunčev vjetar, zajedno stvaraju najfantastičniji svjetlosni spektakl na zemlji nazvan aurora borealis. Zanimljivo je da se ova nevjerojatna igra svijetlosi vidi i na jupiteru i saturnu. Kako nastaje polarna svjetlost, obojena fantazija dalekog sjevera, ovaj svjetlosni fenomen je uvršten među sedam svijestskih čuda i nema putopisca koji ga nije poželio vidjeti i dokumentirati slikom i riječju. Na krajnjim polovima boje aurore borealis su žuto-zelene, na manjim geografskim širinama ona je crvene boje.

Različite boje nastaju zbog različite gustoće zraka; na rjeđem zraku je rjeđe sudaranje čestica, pa kisik emitira crvenu svjetlost, no, na gušćem zraku pobuđeni kisik isijava zeleno svjetlo, a dušik emitira plavu i ljubičastu boju. Kako nastaje polarna svjetlost, aurora borealis, raskošna božica svitanja koja se zove sjeverna zora ili zora sjevera je donesena sa sunca na zemlju, na leđima sunčevog vjetra.

Kako nastaje polarna svjetlost i lovci na auroru borealis

Iako se ovaj spektakl pojavljuje cijele godine, danju je nevidljiv, jer ova svjetlosna predstava treba što tamnije noćno nebo da bi došla do izražaja u svom najljepšem izdanju. Za vrijeme polarne noći najbolje se vidi od prosinca do ožujka, za vrijeme dugih, tamnih i hladnih noći, ali se može vidjeti već od kolovoza i listopada na hladnom noćnom nebu sjevera.

Kako nastaje polarna svjetlost i lovci na auroru borealis moraju biti oprezni u vožnji automobilom jer u zanosu, očarani nebeskim spektaklom koji su danima lovili zaborave na oprez u vožnji. Aurora borealis se pojavljuje na oba zemljina pola. Kako nastaje polarna svjetlost i lovci na auroru borealis, a najbolje može vidjeti sa Grenlanda, Islanda, Aljaske, Sjeverne Kanade, Rusije, Norveške, Finske i Švedske, a na južnom polu sa Antarktike, Novog Zelanda, Australije i Tasmanije, ali je južna aurora borealis manje u fokusu javnosti. Iz Europe se rijetko vidi i crvena je i smatra se zlosretnim znakom.

Kako nastaje polarna svjetlost, sunce je nuklearni reaktor na kojem započinje ovaj prirodni fenomen

Sve počinje na suncu koje funkcionira ka ogromna elektrana koja nezamislivo vrućim procesima stvara sunčevu plazmu koju izbacuje ogromnom snagom iz jezgre u sunčevu atmosferu i sunčevim vjetrom nošena, obilazeći druge planete, strelovito juri ka zemlji. Kako nastaje polarna svjetlost, sunce je nuklearni reaktor na kojem započinje ovaj prirodni fenomen, koji izgleda kao igra obojenih oblaka. Na sjeveru je zovu aurora borealis (sjeverna zora, a na jugu aurora australis (južna zora), a obije se pojavljuju unutar prstenastog područja oko polova, otprilike 2 500 km od polova.

Kako nastaje polarna svjetlost, tako da ju sunčev vjetar donosu u zemljinu atmosferu ravno sa sunca. Kada se pojave sunčeve pjege, ovaj fenomen je vidljiv i u ekvatorijalnom pojasu, a sunčeve pjege se kreću u 11. godišnjim ciklusima. Kada se 1738 godine polarna svjetlost vidjela iz Rima, što je zbilja rijetka pojava, o njoj je pisao i naš Ruđer Bošković u djelu “O polarnoj svjetlosti. “

Tagovi: