Što je aneurizma

Što je aneurizma

Što je aneurizma?

Aneurizma se opisuje kao ograničeno proširenje krvnih žila, osobito aorta ili arterija na periferiji. Do njenog nastanka dolazi radi ateroskleroze krvnih žila, točnije, zadebljanja i ukrućenja samih žila, kao i radi drugih mogućih defekata na krvnim žilama. Do ovog stanja može doći radi povišenog krvnog tlaka, radi povišenog kolesterola, ali i radi pušenja koje povećava sami rizik nastanka i razvoja. Aneurizma može nastati bilo gdje u našem tijelu, no u većini slučajeva se pojavljuje u tbušnom dijelu aorte, nakon koje su najznačajnije one u mozgu ili trbuhu.

Nažalost, stručnjaci još dan danas ne mogu sa sigurnošću odrediti zašto nastaje navedeno stanje i koji su točni uzroci nastanka, no poznato je kako ono može biti nasljedno ili kako može nastati radi raznih navika ili prisustva drugih bolesti/stanja. Posebnu opreznost trebale bi imati osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka ili povišenog kolesterola. Pušači bi također trebali razmotriti prestanak pušenja ili zamjenske opcije. Ovo stanje moguće je utvrditi i isto tako uspješno liječiti.

Kako nastaje aneurizma i koji su simptomi?

Navedeno stanje nastaje radi ateroskleroze krvnih žila, zadebljanja te ukrućenja žila, ali i radi drugih defekata koji se odnose na krvne žile. Može nastati radi povišenog krvnog tlaka, radi povišenog kolesterola, aktivnog pušenja cigareta. Smatra se kako ovo oboljenje najčešće nastaje radi povišenog krvnog tlaka. Kada dođe do puknuća aneurizme, točnije, kada nastane ruptura ili prsnuće, osoba će osjetiti bol, naglo će pasti krvni tlak i dolazi do porasta otkucaja srca i trenutnog gubitka svijesti. Ukoliko se ne reagira na vrijeme, ovo prsnuće može uzrokovati smrt.

Simptomi aneurizme će se razlikovati ovisno o njenoj lokalizaciji. Kada je aneurizma blizu površine tijela, osjete se sljedeći simptomi: Bol, otok, pulsirajuća kvržica. Aneurizma u trbuhu ili mozgu često ne donose simptome. No, velike aneurizme mogu pritiskati određene moždane strukture i tako uzrokovati gubitak vida na određeno oko, zamućenje vida, jake glavobolje, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, omaglicu, šum u ušima. Abdominalne aneurizme često će uzrokovati bolove u trbuhu te leđima.

Da li se aneurizma može liječiti?

Samo liječenje će se odrediti prema samom stadiju u kojemu se određena aneurizma nalazi. Najčešće je potrebno raditi redovite preglede kako bi se ustanovilo da li se ona mijenja ili ne. Ponekad je potrebno raditi i operativne zahvate kako bi se spriječila moguća ruptura. Operacija se određuje prema veličini, mjestu nastanka i simptoma koji su prisutni kod osobe. Kako opće prepoznati aneurizmu? Stručnjaci naglašavaju da se sve neobične kvržice moraju pregledati, osobito ako su bolne na dodir i ako osjetite kako pulsiraju.

Simptomi poput dugotrajnih glavobolja, smetnje vida, bolova u trbuhu i leđima također mogu biti simptomi koji ukazuju na prisutnost aneurizme. Da li se aneurizma može spriječiti? Preventivne mjere se odnose na redovite preglede, osobito ako osoba ima povišeni krvni tlak ili kolesterol. Potrebno je kvalitetno se hraniti i redovito se kretati kako bi tijelo zdravije funkcioniralo. Osim navedenog, poželjno je da osobe prestanu pušiti, osobito ako postoji i kardiovaskularni problem koji se liječi.


Tagovi: