Što ako vas ubode stršljen: Da bi spasili sebi život i izbjegli alergijske reakcije ovo morate odmah napraviti

Zanimljivosti

Što ako vas ubode stršljen: Da bi spasili sebi život i izbjegli alergijske reakcije ovo morate odmah napraviti

Kako izgleda stršljen?

S dolaskom proljeća i lijepi, sunčanih dana, dolaze, naravno, i kukci od kojih nam neki mogu ogorčati dan. Muhe, mušice, komarci, ose i ostali leteći nametnici mogu biti veoma dosadni, posebice kada nam još ulete u kuću. No, njihovi ubodi su bezazleni, te brzo prođu simptomi iritacije. Od svih kukaca, stršljen zadaje najopasniji ubod, te osobe koje su inače alergične na ubode mogu zadobiti teške simptome, koje mogu biti opasne po život.

Bitno je da kada idete u prirodu, bilo u šumu ili u planine, je da izbjegavate mjesta gdje obitavaju stršljeni, te da se uvijek dobro obučete i prekrijete svaki dio tijela, te da koristite zaštitne sprejeve protiv kukaca. Ako vas ipak uspije upiknuti stršljen, tada je bitno da odmah što prije izvadite žalac iz mjesta uboda i da na to područje stavite hladni oblog kako biste smanjili oteklinu i ublažili bol, te ako imate alergiju na ubode odmah potražite liječničku pomoć.

Koliko je opasno kada vas ubode stršljen?

Stršljen i njegov ubod mogu izazvati ozbiljne simptome, posebice kod osoba koje su veoma osjetljive na njegov otrov ili ako generalno imaju alergiju na ubode kukaca. Najčešće ubod stršljena može kod osoba izazvati crvenilo, oteklinu i svrbež na zahvaćenom području kože. Ukoliko se radi o malom ubodu, on može proći unutar sat vremena, no kod osoba s alergijom, može im cijeli dio tijela na kojemu se nalazi ubod nateći. Ubod stršljena je s razlogom nezgodan jer on posjeduje jaki otrov, koji kod osoba koje su alergične na ubode insekata, mogu doživjeti ozbiljni anafilaktički šok.

Također, ako vas upikne na neko nezgodno mjesto poput vrata gdje može doći do problema s disanjem pa i gušenja, ili ako vas je nedavno već ugrizao stršljen ili osa, tada je organizam i imunitet oslabljen i postao je preosjetljiv na taj alergen, te može doći do velike alergijske reakcije na ponovi ubod stršljena, te u tom slučaju trebate pozvati hitnu pomoć.

Što učiniti kada vas ubode stršljen?

Kada vas upikne stršljen, bitno je da brzo reagirate i da ne paničarite. Ako je prilikom uboda žalac ostao na zahvaćenom mjestu, potrebno je ga izvaditi van. Puno vam je bolje da s nečim drugim izvadite žalac van nego s pincetom. Razlog k tome je što pinceta može samo dodatno ugurati žalac u kožu te s time i više istisnuti otrov u tijelo. Za ove slučajeve vam je ravan nož puno bolje kod vađenja žalca van. Bitno je da oprezno to napravite kako ne biste uzrokovali još veće probleme. Naposljetku, očistite dobro to područje kože, te stavite hladni oblog na zahvaćeno mjesto.

Ako vas je stršljen ubo na području vrata i grla, može doći do otežanog disanja pa čak i gušenja, te je bitno da što prije odete na hitnu. Svatko tko je alergičan na ubode, bitno je da pozovete hitnu pomoć jer može doći do ozbiljnog anafilaktičkog šoka koji može biti po život opasan.

Tagovi: