Andrija Štampar testiranje i cjepljenje – sve što trebate znati

Andrija Štampar testiranje i cjepljenje - sve što trebate znati

Štampar naručivanje

Na web stranicama Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar možete pronaći sve informacija koje vas zanimaju vezano uz testiranja ili cijepljenja protiv COVID-19 bolesti. Ako vam je potrebno testiranje, možete se putem weba prijaviti u nekoliko koraka. No, ukoliko pripadate generacijama koje nisu sklone webu, kontaktirajte svog liječnika opće prakse kako biste dobili sve potrebne upute o testiranju i cijepljenju. Za testiranje se možete naručiti putem liječničke uputnice koju ćete dobiti od svog liječnika ako imate simptome, no ako vam je samo potrebna potvrda o tome jeste li zaraženi ili ne COVID-19 tada ćete to morati učiniti o svom trošku.

Nekoliko je načina na koje se možete naručiti i prijaviti na zavod ako vam treba testiranje ili ste se odlučili na cijepljenje. Putem web stranice samog zavod, bit će dovoljno da potražite ključnim riječima na primjer testiranje Štampar ili putem kontakt telefona samog NZJZ-a. Putem e-građani također se možete naručiti, putem svog ulogiravanja na svoju domenu e-građana. Web stranica CijepiSe također nudi opciju on line prijavljivanja gdje možete odabrati NZJZ.

Za cijepljenja su određeni termini s obzirom da se trebaju pripremiti određene količine i držati ih u određenim uvjetima, nije potrebno posebno naručivanje već su otvoreni termini jutarnji do 12 sati osim utorkom i četvrtkom kada su određeni popodnevni termini iza 14: 30, osim nedjeljom.

Štampar testiranje

Ukoliko sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, potrebno je razmotriti više stvari prije nego napravite prijavu za testiranje koje su dane kao uputa NZJZ Andrija Štampar. Ukoliko se već cijepljeni i sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, tada niste dužni primijeniti samoizolaciju. Međutim ukoliko od primitka vaše druge doze cjepiva nije prošlo 14 dana ili ako niste uopće cijepljeni niti ste u zadnjih šest mjeseci preboljeli COVID-19 tada biste se trebali izolirati prema uputama HZJZ-a.

Neovisno o tome jeste li preboljeli COVID-19 unutar šest mjeseci, cijepljeni u potpunosti ili niste ništa od navedenog, ukoliko vam se pojave simptomi koji su slični ili isti simptomima COVID-19 bolesti, trebali biste se obavezno testirati. Kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze na vašu obitelj i radnu sredinu, testiranje je prvi korak.

Ako idete na testiranje, obavezno stavite zaštitnu masku bez obzira idete li pješice ili autom, ponesite svoju zdravstvenu iskaznicu i osobnu iskaznicu jer će vam biti potrebne za identifikaciju i potvrdu uputnice koju ste dobili od svog liječnika. Čak i da niste naručeni putem uputnice svog liječnika isto će vam trebati i zdravstvena i osobna iskaznica kad stignete na testiranje bilo u Andrija Štampar, bilo negdje drugdje. Bez uputnice bit će potrebno platiti testiranje i to isključivo karticom jer ne primaju gotov novac kako bi izbjegli svaki kontakt sa virusom.

Štampar cijepljenje

Cijepljenje ukoliko se cijepite prvom ili drugom dozom također možete obaviti putem web stranica zavod Andrija Štampar ili putem kontakt telefona zavoda. No, za cijepljenja prvom i drugom dozom naručivanje može obaviti i vaš liječnik i uputit vas na zavod. Također kako smo već napomenuli na stranici CijepiSe možete napraviti prijavu online i odabrati zavod Štampar kao mjesto gdje ćete se cijepiti.

Ako idete na drugu dozu ili docjepljivanje boosterom trećom dozom uz zdravstvenu i osobnu iskaznicu bit će vam potrebna i kartica koju ste dobili ispunjenu na prethodnom cijepljenju, kako bi liječnici na licu mjesta imali uvid o fazama vašeg cijepljenja, te upisali novu dozu primljenog cijepiva, od vrste, oznake cjepiva, datuma primitka i o kojoj dozi se radi.

Cijepljenje svim dozama za razliku od testiranja je besplatno, i neovisno je u kojem se trenutku odlučite za cijepljenje. Kod cijepljenja ćete dobiti upute kada trebate primiti sljedeću dozu, odnosno preporučeni period za primanje sljedeće doze ovisno o vrsti cjepiva koje ste primili. U svrhu svoje zaštite iako idete na cijepljenje prema uputama koristite zaštitnu masku naročito u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, te na javnim površinama gdje ima puno ljudi. Zapamtite da cjepivo počinje djelovati tek nakon 14 dana od primitka cijepiva.


Tagovi: