Što je srčani zastoj

Ljepota i zdravlje

Što je srčani zastoj

Srčani zastoj – uzrok

Srčani zastoj predstavlja nagli prestanak srčane aktivnosti. Ukratko, srce prestaje pumpati krv u tijelo, a to znači da krv više ne dolazi do vašeg mozga i drugih vitalnih organa. Prekid dotoka krvi do mozga može imati katastrofalne posljedice jer već nakon tri minute nastaju nepopravljiva oštećenja na mozgu, a nakon pet minuta nastupa klinička smrt. Zastoj se ne odnosi samo na prestanak srčane aktivnosti, također se može dogoditi situacija da srce kuca toliko brzo da radi toga prestane pumpati krv kroz krvotok. Ovaj srčani problem nastaje radi problema sa električnim impulsima u tijelu koji su uspjeli poremetiti normalne električne impulse koji su zaduženi za regularno kucanje srca. Ako srce prestane kucati, ne postoji način na koji bi krv obogaćena kisikom mogla doći do ostatka vašega tijela. Srčani zastoj ne valja miješati sa srčanim udarom. Naime, kod zastoja je problem električne prirode dok je kod udara došlo do fizičkog začepljenja arterije radi čega se blokirao dolazak krvi do srca.

Srčani zastoj – simptomi

Srčani zastoj može zahvatiti bilo koga ali je daleko češći kod osoba koje već pate od drugih problema vezanih uz srce ili su u starijoj životnoj dobi. Zastoj srca se može dogoditi bez obzira na godine ali statistički gledano se tek u izrazito rijetkim slučajevima javlja kod djece te je primarno prisutan kod odraslih ljudi. Simptomi po kojima možete prepoznati srčani zastoj dolaze u kratkome roku, a ako ih uspijete na vrijeme prepoznati možete si značajno povećati šanse za oporavkom bez trajnih posljedica za tijelo. Prve naznake srčanog udara su bolovi u prsima, mučnina i povraćanje te manjak kisika. Prije nego dođe do samog zastoja, osjetit ćete da vam srce kreće divljati sa sve bržim otkucajima te će vas krenuti hvatati vrtoglavica. Nakon toga padate u nesvijest. Ako vi ili netko blizu vas primijeti prve znakove srčanog udara, bitno je da istog trena nazovete hitnu pomoć kako bi se moglo reagirati u čim je moguće kraćem roku.

Srčani zastoj – liječenje

Ako je netko do vas upravo doživio srčani zastoj i pao u nesvijest, postoje dvije stvari koje možete napraviti da im pomognete. Prva je da nazovete hitnu pomoć kako bi mogli čim prije doći, a druga je da krenete sa masažom srca i održavate ju sve dok ne stigne medicinsko osoblje. Istraživanja su pokazala da je masaža srca najefikasnija metoda uz koju možete pomoći unesrećenoj osobi. Za ispravnu masažu, jedan dlan položite nasred prsa, a drugim prekrijte prvi i isprepletite prste. Nagnite se iznad onesviještene osobe kako bi vam ramena bila direktno iznad njih i krenite snažno pritiskivati prsa sa tempom od oko sto kompresija u minuti. Kako se ne bi prerano umorili, pokušajte iskoristiti gravitaciju i vašu tjelesnu masu za stvaranje pritiska, a ne samo vaše mišiće. Srčani zastoj može biti izrazito opasan stoga je najbolji izbjeći ga ako je ikako moguće. Obavljajte redovite kontrole krvi i tlaka kod liječnika, izbjegavajte pušenje i pripazite na prehranu kako bi smanjili šanse za nastanak srčanog zastoja.

Tagovi: