Sputnik cjepivo – djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Ljepota i zdravlje

Sputnik cjepivo - djelovanje, učinkovitost i nuspojave

Kako se ponaša naš organizam nakon što uzmemo Sputnik cjepivo

Danas su nam na tržištu cjepiva protiv COVID – a dostupna mnogobrojna cjepiva, ona se razlikuju u svojem sastavu i načinu na koji djeluju na naš organizam kako bi se stvorio imunitet. Danas cjepiva dijelimo na one koje sadržavaju nukleinske kiseline, one koji su na bazi proteina, one koji su virusno vektorsko cjepivo. Sputnik cjepivo pripada u virusno vektorsko cjepivo. Što ovo znači? Vektore možemo opisati kao virus koji se može manipulirati tako da mu se oduzme moć umnožavanja, što naravno sprječava zarazu i doprinosi stvaranju imuniteta.

Sputnik cjepivo se dobiva u dvije doze i svaka doza sadržava različite vektore kako bi se učinkovitost cjepiva poboljšala, i upravo ovdje leži određena prednost navedenog cjepiva. Sputnik je kao cjepivo prošlo šest velikih kliničkih ispitivanja, što je kao rezultat donijelo njegovo odobrenje u više od 40 zemalja svijeta. Danas Sputnik nije jedino rusko cjepivo koje je dostupno u borbi protiv COVID – a, no ono je svakako najpoznatije i za sada najdjelotvornije.

Kako djeluje Sputnik cjepivo

Sputnik cjepivo je bazirano kao virusno vektorsko cjepivo. Njegovim ulaskom u naše tijelo stvaraju se tjelesne stanice koje proizvode protein koji je jedinstven kada je riječ o borbi protiv virusa COVID – a. Kada naše tijelo, točnije naš imunosni sustav prepozna kako je došlo do zaraze s COVID – om, ono tada reagira svojom prirodnom obranom zahvaljujući stjecanju tog jedinstvenog proteina. Čak i ako dođe do oboljenja s COVID – om nakon cijepljenja, tijelo će automatski reagirati s svojim imunološkim sustavom zahvaljujući cjepivu koje je pomoglo u razvijanju antitijela.

Najnovija istraživanja pokazuju kako je Sputnik cjepivo čak do 83% učinkovito kada je u pitanju borba protiv Delta soj varijante COVID – a 19, što je naravno iznenadilo mnoge. Rusija danas radi na razvoju još dva cjepiva protiv COVID – a, a riječ je o EpiVacCorona i CoviVac cjepivima koji su prošli završne faze testiranja i već se koriste u Rusiji. Sputnik je kao cjepivo dostupno i u Hrvatskoj nakon brojnih kontroverzi, no prije odluke o cijepljenju savjetujte se sa svojim liječnikom. Imajte na umu da se cijepljenje može drugačije odraziti na svakoga.

Nuspojave i učinkovitost Sputnik cjepiva

Rusko Sputnik cjepivo pruža oko 92% zaštite protiv COVID – a i smatra se jedinim od najsigurnijih i najdjelotvornijih cjepiva danas. Nuspojave cijepljenja su: Bol ili pojava otoka na mjestu uboda injekcije, mogući umor, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima ili zglobovima. Navedeni simptomi mogu trajati do par dana nakon čega bi trebali u potpunosti nestati. Sputnik cjepivo se prima u dvije doze, no za razliku od ostalih sličnih cjepiva Sputnik se prima u dvije različite verzije za prvu i drugu dozu.

Drugo cjepivo se dobiva u razmaku od 21 dana. Obe doze imaju različite formule koje pojačavaju imunološki sustav što pruža dugotrajniju zaštitu od cjepiva koja imaju iste doze. Navedeno cjepivo je učinkovito i sigurno, naravno ono uz sebe donosi gore navedene nuspojave ali to je sasvim normalno. Istraživanja su pokazala kako navedeno cjepivo ima dobar učinak kod svih dobnih skupina i da se samo s jednom dozom već ozbiljno smanjuje rizik od dobivanja COVID – a.

Tagovi: