Spontani pobačaj i ponovna trudnoća

Spontani pobačaj i ponovna trudnoća

Spontani pobačaj - kada se događa

Spontani pobačaj predstavlja veliku emocionalnu traumu i gubitak za svaku ženu koja bi htjela postati majka. Spona koja se stvara između djeteta i majke može krenuti izrazito rano u procesu trudnoće pa je sasvim očekivano da će iznenadni gubitak nerođenog djeteta predstavljati šok. Nakon ovakvog iskustva je najbolje potražiti stručnu osobu za razgovor koja vam može pomoći sa razgovorom ali i sa metodama uz koje možete lakše nastaviti sa svojim životom.

Spontani pobačaj odnosi se na svaki neočekivani i neželjeni gubitak trudnoće do dvadesetog tjedna. Na žalost, ovo iskustvo nije nikakva rijetkost jer čak 20% žena koje pokušavaju dobiti dijete doživi neočekivani pobačaj. Pobačaj se najčešće događa u prvim fazama trudnoće kada još nije moguće potvrditi da je došlo do oplodnje osim ako se ne rade biokemijske analize. U toj početnoj fazi je mogućnost pobačaja čak 50%, a ako se dogodi dovoljno rano, žena ne mora nužno ni primijetiti da je došlo do trudnoće.

Spontani pobačaj - koji su uzroci

Što je dalje odmakla trudnoća, to veći emocionalni udar može imat spontani pobačaj. Uzroci zašto dolazi do njega mogu biti raznovrsni, ovdje ćemo pokriti samo neke da budete svjesni što se sve može dogoditi i na što bi trebali pripaziti za vrijeme trudnoće. Jedan od najčešćih uzroka radi kojeg dolazi do pobačaja je anomalija ploda. Pod anomalijom se smatra poremećaj kromosoma koji sa sobom nosi brojne probleme koji mogu uzrokovati pobačaj. Drugi uzroci mogu biti infekcija, fizička ozljeda, hormonski poremećaji, anomalija maternice.

Spontani pobačaj također može biti uzrokovan alkoholom ili cigaretama za vrijeme trudnoće. Čak ako i ne dođe do pobačaja, vaše dijete može biti rođeno sa fizičkim poteškoćama ako ne pazite što konzumirate. Na dio ovih uzroka ne možete utjecati no svakako je dobro raspitati se kod svojeg liječnika na što bi sve trebali pripaziti za vrijeme trudnoće. Po potrebi se također mogu obaviti ekstenzivne pretrage uz koje se može ustvrditi koja je za vas najbolja metoda da dovedete na svijet zdravo dijete.

Spontani pobačaj - kako ga prepoznati

Neki od glavnih simptoma koji ukazuju na spontani pobačaj su krvarenje iz rodnice koje prate intenzivni grčevi. Osjećaj može biti sličan menstruaciji no razlika je u tome da pobačaj uključuje i istjecanje plodne vode, posteljice ali i samog ploda iz rodnice. Cijela situacija može ponešto drugačije izgledati kod svake žene ali krvarenje je obično prvi znak nakon kojeg bi trebali hitno posjetiti liječnika. Spontani pobačaj je traumatično iskustvo koje nije uvijek moguće spriječiti. No uz adekvatni medicinski i psihološki tretman, i ovakvo teško iskustvo se može prebroditi.

Ako vam je želja imati dijete, dobra je vijest da većina žena uspije bez problema začeti i nakon pobačaja te uspješno dođe do poroda. Gubitak nerođenog djeteta je izrazito teška situacija i za majku i za oca ali pobačaj ne znači da nećete moći imati djecu. Bitno je ne odustati, a vaš liječnik vam može pomoći sa metodom uz koju ćete najlakše i najsigurnije proći kroz trudnoću.


Tagovi: