Što je spondiloza

Što je spondiloza

Spondiloza je degenerativna bolest kralježnice

Obzirom da svi imamo kralježnicu, mnogi od nas rade i za kralježnicu neprikladne poslove, prije ili kasnije svi se suočimo sa nekim stupnjem spondiloze. Spondiloza je degenerativna bolest kralježnice, do degeneracije i propadanja dolazi zbog starenja, profesionalnog opterećenja kod sjedećih poslova kod mlađe populacije, povreda, padova, nepravilnog držanja tijela, nepravilnog vježbanja, diskus hernije, nekih genetskih predispozicija, zbog pretilosti, nedovoljno kretanja, alkoholizam, pretjerano pušenje. Spondilozu mogu prouzročiti i povrede ili operacije, psorijatični artritis, tjeskoba i depresija.

Spondiloza dolazi iz grčkog jezika i znači pršljen, a samu bolest karakteriziraju promjene na pršljenovima, okoštavanje, prolaps diskova (isklizavanje pršljena iz njegovog ležišta), posljedica reumatskih upala. Većina liječenja se sastoji od fizikalne terapije, obloga, protuupalnih nesteroidnih antireumatika ako je potrebno i naravno, poštedom od teških fizičkih poslova, ovisno o tome koji dio kralježnice je zahvaćen. Anatomski ležajevi, anatomski jastuci i medicinski ovratnici su također preporučljivi. Preporučuje se i medicinska masaža prilagođena stupnju i mjestu spondiloze te dobi pacijenta.

Kako se dijagnosticira spondiloza

Nakon što vam liječnik uzme anamnezu i sasluša vaš opis tegoba i nakon fizikalnog pregleda, najvjerojatnije će vas poslati na laboratorijske krvne pretrage da bi utvrdio eventualne druge uzroke promjena na kralježnici, a zatim na rentgen, CT ili magnetnu rezonancu da bi dobio potpunu sliku stanja vaše kralježnice. To je otprilike put kako se dijagnosticira spondiloza, ako je uznapredovalo stanje sa većim oštećenjima možda će vam trebati i neurološki pregled prije nego se napravi plan liječenja.

Spondiloza se ponekada i ne smatra bolešću nego znakom starenja, a za ukočenost i bol se obično savjetuju antireumatici koji se mogu kupiti bez recepta i fizikalna terapija. Kiropraktika ima dobre rezultate u namještanju pršljenova da bi vas "otkočila" i u daljoj prevenciji i održavanju postignutih rezultata. Spondilozu ponekada nazivaju hladnim artritisom, pa joj pomažu tople kupke, topli oblozi i vruće masaže. Smatra se da je to više stanje kralježnice u tijelu koje stari, nego neka bolest koju bi trebalo liječiti nekim radikalnim metodama.

Koliko vrsta spondiloza ima

Kralježnica se dijeli na vratni, torakalni, lumbalni i trtični dio i ta podjela diktira i koliko spondiloza ima. Iako su svi kralješci jednako podložni spondilozi, zbog sjedećeg načina života i rada vratne (cervikalne) spondiloze se najranije i najčešće javljaju. No, slabinski dio kralježnice je najopterećeniji, pa su prve degenerativne promjene možda tu još češće i ozbiljnije, a bolovi u leđima nas prate skoro cijeli život, naročito kod teških fizičkih poslova u pognutom položaju, pod opterećenjem.

Lumbalna spondiloza se naziva i diskartroza, to je ono kada vas ukoči "u križima". Diskopatija je ozbiljniji i teži oblik te lumbalne ukočenosti. Postoje i prirodni lijekovi koji ublažavaju spondilozu, to su čaj od koprive, oblozi od kamilice, jabuka, đumbir, češnjak (za jelo i masiranje češnjakom), limun, suncokretove sjemenke, orašasti plodovi, riba u prehrani, sok od mrkve, repe ili špinata, zeleno lisnato povrće, gorko povrće sa pšeničnom ili ječmenom kašom, a izbjegavajte slatku, prženu i prezačinjenu hranu.


Tagovi: