Što je sopor

Što je sopor

Što je sopor

Sopor ili tvrdi san, zapravo kvantitativan poremećaj u svijesti kod kojeg se osoba može probuditi uz pomoć jakih podražaja. Funkcija mišića je očuvana, osoba nakon što se probudi obično zna tko je i prepoznaje svoje bližnje, te je svjesna tko ju je budio iz tog stanja. U mogućnosti je izvršavati jednostavne funkcije, no kako mu je ovo stanje nastalo kao posljedica organskog moždanog oštećenja brojne funkcije neće moći izvršavati. Svijest je poremećena, a sjećanje na period sopora je u amneziji.

Iako sopor stanje može imati i djelomična sjećanja, ona su nepovezana i nejasna. Osoba je svjesna sebe i svojih bližnjih i potrebno je praćenje osobe na intenzivnoj njezi kako bi se utvrdio uzrok sopora. U tom nadzoru će biti uključeni specijalisti iz različitih područja dok se ustanovi uzrok nastalog stanja.

Iako je osoba pomalo svjesna i sebe i bližnjih sa osobom se ne može uspostaviti verbalni dijalog jer svijest je poremećena, te osoba kao da je na drugom planetu.

Sopor uzroci

Sopor nastaje kao posljedica teških trauma glave, ali i kod teških trovanja opasnim toksičnim tvarima koje će u određenoj količini dovesti mozak u stanje tvrdog sna i ovog kvantitativnog poremećaja svijesti.

Sopor može nastati uslijed poremećaja koji su povezani sa mozgom kao što je teška ozljeda glave, trovanja, ali i meningitis, napadaji, moždani udar, te srčani udar. No, do sopora može doći i zbog poremećaja koji se mogu javiti u drugim dijelovima tijela, pa tako trovanjem ugljikovim monoksidom će izazvati da mozak ostane bez prijeko potrebnog kisika i utjecati na duboki san, droge, alkohol i opioidi također mogu dovesti do tvrdog sna iz kojeg se osoba može probuditi jakim podražajima, no po prestanku podražaja osoba ponovo tvrdo zaspi.

Promjene povezane sa razinom šećera u krvi kada je je razina šećera izrazito visoka ili izrazito niska također mogu biti uzrok za ovo stanje. Zatajenja pojedinih vitalnih organa kao što je zatajenje bubrega i zatajenje jetre dokazani su uzročnici sopora jer ne obavljaju svoju vitalnu funkciju i time utječu i na mozak.

Sopor simptomi i liječenje

Sopor ima simptome takve da osoba izgleda kao da spava i vrlo teško je osobu razbuditi. Osobu je moguće razbuditi uz jake podražaje i kad aje budna ne može odgovarati na postavljena pitanja niti može komunicirati, iako osoba zna kako se zove i prepoznaje bližnje. Po prestanku podražaja osoba ne može ostati budna i ponovo zaspi.

Za dijagnozu sopor stanja liječnici će napraviti pretrage koje uključuju krvne pretrage, nalaze urina, MR i CT glave kako bi se dijagnosticirale patološke promjene na mozgu. EEG glave je također jedan od dijagnostičkih postupaka kojim se bilježi aktivnost mozga. Ovisno o uzroku takvo će liječenje biti i propisano, a pacijent mora biti pod intenzivnim nadzorom jer moguće nakupljanje tekućine ili krvi oko mozga.

Ako se radi o trovanju potrebno je liječenje protuotrovima, ako se radi o infekcijama potrebni su antibiotici. Na intenzivnoj njezi će se paziti na krvni tlak, davati kisik ukoliko je potrebno, te intravenske tekućine za hranjenje i lijekovi potrebni za liječenje. Izlječenje je moguće, no ima slučajeva kada se osoba nikad ne oporavi nego padne u komu i vegetativno stanje.


Tagovi: