Sobycor – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sobycor - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sobycor je lijek za hipertenziju i anginu pectoris

Antihipertenzivi su nedvojbeno lijekovi koji su mnogim ljudima produžili životni vijek i popravili kvalitetu života, te spriječili mnoge infarkte i moždane udare. Sobycor je lijek za hipertenziju i anginu pectoris u dozi od 5 miligrama jedanput dnevno, a doza od 2,5 miligrama se propisuje bolesnicima s kroničnim zatajenjem srca. Glavna aktivna tvar u ovom beta blokatoru je bisprolol fumarat koja primarno djelovanje ima na usporavanje srčanog ritma, smanjenju potrošnje kisika i dotoka krvi u srce.

Slabo srce ne može pumpati dovoljno krvi i sobycor mu u tome pomaže. Ovaj lijek ne smiju uzimati osobe koje su alergične na bilo koj tvar u lijeku, osobe koje boluju od astme ili kronične bolesti pluća, kao ni osobe koje imaju teške probleme s cirkulacijom krvi (Raynaudov sindrom). Lijek se ne daje ni bolesnicima s tumorom nadbubrežne žlijezde, bolesnicima sa metaboličkom acidozom što znači da imaju previše kiseline u krvi, osobama sa nepravilnim radom srca, niskim tlakom.

Sobycor se s nekim lijekovima ne smije uzimati

Obzirom da većina ljudi u modernom dobu uzima i puno drugih lijekova za neke druge bolesti kod propisivanja novog lijeka potrebno je o tim lijekovima obavijestiti svog liječnika. Sobycor se s nekim lijekovima ne smije uzimati, dobro pročitajte uputu o lijeku jer ovaj lijek se ne smije uzimati sa nekim antiaritmicima, sa nekim drugim antihipertenzivima, a ako već počnete uzimati ovaj lijek s nekim od tih lijekova, nemojte ga prestati uzimati bez savjetovanja sa svojim liječnikom.

Na oprezu morate biti kada uzimate sobycor i ako uzimate neke lijekove za srčane probleme, digitalis (zatajenje srca), neke beta blokatore (za glaukom), neke lijekove za alzheimerovu bolest, antidijabetike i ili inzulin, anestetike kod operacija ili invazivnih pretraga, nesteroidne protuupalne lijekove, neke druge antihipertenzive, neke antidepresive, neke antiepileptike, neke antipsihotike, neke lijekove za cirkulaciju. Lijek ne bi trebali uzimati ni za vrijeme trudnoće (osim po savjetu liječnika) i dojenja, a nije namijenjen ni za liječenje djece i adolescenata.

Sobycor i moguće nuspojave

Nema lijeka bez nuspojava, pa treba razmotriti i sobycor i moguće nuspojave. Česte nuspojave su omaglica i glavobolja, usporen sinusni ritam (bradikardija 1), pogoršanje zatajenja srca, hipotenzija, pothlađenost, obamrlost udova, probavne tegobe (mučnine, povraćanje, proljev, zatvor), nadutost, umor, iscrpljenost. Mogu se javiti poremećaji spavanja i nesanica, depresija, poremećaji srčane frekvencije, hipotenzija (preveliki pad arterijskog tlaka), bronhospazam kod astmatičara ili bolesnika s opstruktivnom bolesti dišnog sustava, grčevi i slabost mišića, a moguće su i druge nuspojave.

Sobycor rijetko izaziva noćne more, halucinacije, sinkopu, suhoću oka, poremećaje sluha, alergijski rinitis, hepatitis, alergijske reakcije po koži zbog preosjetljivosti (osip, svrbež, crvenilo, angioedem), impotenciju, povišene trigliceride ili jetrene enzime. Vrlo rijetko se javlja konjuktivitis, psorijaza ili stanja nalik psorijazi, alopecija. Većina nuspojava su blage i prolazne, obično se jave na početku liječenja i nestaja za najviše dva tjedna. Nuspojave su češće kod bolesnika sa zatajenja srca, a rjeđe kod bolesnika sa hipertenzijom ili anginom pectoris.


Tagovi: