Smije li se riža podgrijavati

Što je riža i smije li se riža podgrijavati?
Riža je žitarica iz porodice trava na svijetu, te dolazi u različitim oblicima i vrstama, od bijele, smeđe, basmati, jasmin pa sve do integralne i crne riže. Zbog svoje hranjivosti, svestranosti i relativno jednostavne pripreme, riža se gotovo svakodnevno nalazi na stolovima milijuna ljudi diljem svijeta. No, uz njenu popularnost, često se postavlja pitanje vezano uz to smije li se riža podgrijavati? Kako bismo dali jasan odgovor, najprije je potrebno razumjeti samu prirodu riže te njezine prehrambene i mikrobiološke osobitosti. Riža je bogata složenim ugljikohidratima, sadrži nešto proteina te minimalne količine masti, a uz to osigurava i određene vitamine B skupine te minerale poput magnezija i fosfora. Ipak, ono što ju čini posebnom nije samo njezin sastav, već i činjenica da je riža vrlo osjetljiva namirnica kada se jednom skuha i ostavi na sobnoj temperaturi. Upravo ta karakteristika otvara raspravu i nedoumice oko toga smije li se riža podgrijavati te pod kojim uvjetima to možemo učiniti sigurno.
Kako se priprema riža i smije li se riža podgrijavati?
Priprema riže je jednostavna, ali je bitno se pridržati osnovnih pravila. Riža se kuha u vodi, pri čemu se mora paziti na omjer riže i tekućine, vrijeme kuhanja te način obrade. Dok neke vrste riže zahtijevaju ispiranje prije kuhanja kako bi se uklonio višak škroba, druge vrste mogu ići izravno u lonac. Na tržištu su dostupne i instant-varijante riže koje se pripremaju znatno brže. Bez obzira na to koji tip riže odaberete, cilj je dobiti prozrna zrna riže koja nisu gnjecava, već podatna i ugodna za jelo. Međutim, većina ljudi sklona je skuhati više riže nego što im je potrebno za jedan obrok. Tu nastaje problem s viškom riže, te se nameće pitanje smije li se riža podgrijavati kako bismo je iskoristili za idući obrok? Naizgled, to se čini bezazlenim, baš kao i kod podgrijavanja drugih namirnica. Ipak, s rižom stvari stoje drugačije. Ona može sadržavati bakterije Bacillus cereus koje preživljavaju proces kuhanja. Kada se kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi dulje vrijeme, bakterije se mogu aktivirati te se krenuti brzo množiti, a time nastaje opasnost od trovanja hranom. Simptomi trovanja uključuju mučninu, povraćanje i proljev, a javljaju se nekoliko sati nakon konzumacije kontaminirane hrane. Upravo zato je bitno znati smije li se riža podgrijavati.
Smije li se riža podgrijavati i zašto ne?
Kada razmišljamo o tome smije li se riža podgrijavati, potrebno je uzeti u obzir da riža spada među namirnice koje mogu biti rizične jer sadrže bakteriju Bacillus cereus koje preživljavaju kuhanje, a ako riža nakon toga predugo stoji na sobnoj temperaturi, bakterije se aktiviraju te se krenu množiti i mogu kod čovjeka uzrokovati ozbiljne probavne tegobe poput mučnine, povraćanja i proljeva. Kako bi se smanjila opasnost, višak riže ne smije dugo ostati na sobnoj temperaturi te ih odmah nakon jela trebat pohraniti u hladnjak, a ondje se može čuvati najviše jedan dan. Na pitanje smije li se riža podgrijavati, odgovor je da rižu zagrijete na dovoljno visoku temperaturu kako bi svako zrno postalo vruće, jer se samo tako smanjuje rizik od bakterijskog razvoja. Ono što se ne preporučuje je držanje rižota ili kuhane riže na sobnoj temperaturi dulje od sat vremena, kao i višestruko podgrijavanje iste porcije, jer to može povećati rizik od trovanja hranom.
Tagovi: