Smanjite svoj račun za struju: Ove uređaje obavezno isključite iz utičnice kada ih ne koristite jer troše kao ludi

Zanimljivosti

Smanjite svoj račun za struju: Ove uređaje obavezno isključite iz utičnice kada ih ne koristite jer troše kao ludi

Račun za struju i poskupljenje

Mnogi od nas pokušavamo što više uštedjeti, bez obzira o čemu se točno radilo. Danas to posebice vrijedi pošto zbog pandemije i krize te drugih zbivanja je došlo do inflacije i generalnog poskupljenja svih stvari, pa tako in energenata. Od nedavno su i režije u lijepo našoj poskupile od početka godine, te mnogi sada ljudi pokušavaju si smanjiti račun za sve stvari, pa tako i za struju. Iako svi generalno pazimo kada kupujemo namirnice i druge stvari po trgovinama, često to zaboravimo kada smo doma i trošimo struju, vodu, plin i sve ostalo. I onda se na kraju mjesec iznenadimo kada dobijemo račun za sve to. Zato ćemo vam mi kroz članak navesti zbog čega i dolazi do velikog računa za struju i koji to uređaji i neke navike troše puno struje, te kako možete si vi smanjiti potrošnju struje kako ne biste imali tako skupe režije svakoga mjeseca tokom godine.

Koji uređaji troše puno struje i povećava nam račun?

Iako mnogi nisu svjesni toga, ali mnogi uređaji vam troše puno struje, bez da to i primijetite! Većina nas ima sve uređaje uključene u struji, no neki vam uređaji mogu jako puno struje usisati i nabiti vam veliki račun na kraju mjeseca. Svi uređaji poput televizora, kompjutera, lampe i slično vam mogu uvelike utjecati na mjesečnu potrošnju električne energije i tako vam povećati vaš račun. Primjerice, neki znaju ostaviti da im svjetlo gori ispred njihovih vrata, čak i po cijele noći. Ili netko ostaviti da im punjač od laptopa ostane i dalje uključen za laptop, iako se odavno napunila njegova baterija. Takve stvari vam mogu veoma lako podignuti potrošnju struje, ali bez ikakve potrebe. Osim toga, neki od nas imamo neke uređaje u kući uključene u struji, iako ih možda uopće ne koristimo. Primjerice, ako imate više televizora u kući, a samo vam se jedan ili dva koriste, a ostali ne, onda nema potrebe da sadržite sve ostale jer vam samo sišu struju.

Kako smanjiti račun za struju?

Postoje razni načini kako si možete ubuduće smanjiti svoj račun za struju i trošiti samo onoliko koliko i zaista trošite struje, bez da nepotrebno trošite i plaćate skupe režije. Jedno od prvih načina kako da si smanjite svoj račun je da prvo zamijenite svoje stare uređaje. Ovdje mislimo na zaista prastare uređaje, poput starog štednjaka, hladnjaka, ili pak televizora. Ovi stari uređaju vam užasno puno struje vuče i to vam je jedno od glavnih razloga zbog čega su vam računi za struju tako visoki. Iako je prvotna investicija u nove uređaje velika, ali će vam se isplatiti dugoročno. Drugo, ako već niste do sada, zamijenite sve stare žarulje za led žarulje, jer one puno, puno manje struje troši. Treće, ako ne koristite neki punjač u tom datom trenutku, izvucite ga van iz utičnice, jer iako trenutno ne puni tipa vaš mobitel ili laptop, on i dalje uzima malo struje. I zadnje, ako imate neki uređaj koji je u struji, ali ga ne koristite zapravo, najbolje vam je da se riješite tog uređaja jer bez veze vam je uključen u struji i uzima struju.

Tagovi: