Sluz u stolici kod djece i odraslih – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Sluz u stolici kod djece i odraslih - uzrok i liječenje

Sluz u stolici u djece i odraslih

Što je sluz u stolici? Izmet koji tijelo eliminira najbolji je pokazatelj zdravlja gastrointestinalnog trakta. Boja izmeta, izgled i miris signaliziraju postoje li problemi na ovom području. Stručnjaci ističu važnost svake promjene koja može biti važno upozorenje. Sluz je tvar koja može biti žućkaste ili bijele boje. Normalna količina sluzi u crijevima omogućuje pravilan rad želuca, služi kao zaštita od bakterija i olakšava prolaz stolice.

Međutim, kada je sluz u stolici obilnija od normalne i uočljiva, onda je možda riječ o upalnom procesu, infekciji ili nekom drugom stanju koje ukazuje da nešto nije u redu s probavnim sustavom. Iako prisutnost sluzi u stolici nije uvijek pokazatelj bolesti, važno je otkriti što uzrokuje njezinu prekomjernu pojavu. U većini slučajeva ovo nije opasno stanje i može se lako liječiti. No i u slučaju viška sluzi s drugim simptomima, poput stolice s krvlju, bolova u trbuhu i stalnih proljeva, preporuča se odlazak gastroenterologu, jer to može biti znak ozbiljnijeg uzroka, poput Crohnove bolesti ili raka.

Što uzrokuje sluz u stolici

Koji su uzroci obilne sluzi u stolici? Ponekad su alergije ili intolerancija na hranu uzrok sluzi u stolici. Ostale promjene koje mogu ukazivati na netoleranciju na određenu hranu su proljev i nadutost. Upalna bolest crijeva može uzrokovati sluz u stolici. Kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva javlja se prisutnost sluzi u stolici, nadutost, grčevi i promjena u učestalosti pražnjenja crijeva. Sindrom je karakteriziran skupom simptoma koji se javljaju nakon konzumacije određene hrane, tjeskobe i stresa, zbog veće osjetljivosti u ovoj regiji.

Druga upalna bolest koja povećava proizvodnju sluzi u stolici je ulcerozni kolitis. Ulcerozni kolitis se često miješa s Crohnovom bolešću jer su simptomi slični, osim gubitka težine. Budući da ova upala stvara čireve, oni proizvode sluz i krvarenje. Osobe s Crohnovom bolešću također imaju sluz u stolici, ali je njena prisutnost rjeđa. U nekim slučajevima sluz može biti simptom ozbiljne i opasne bolesti, uključujući opstrukciju crijeva i rak crijeva.

Kako liječiti sluz u stolici

Sluz u stolici nije uvijek razlog za zabrinutost, ali ako se često ponavlja, važno je posjetiti liječnika. Liječenje sluzi u stolici ovisi o bolesti koja ga uzrokuje. Na temelju dijagnostičkih pretraga i pretraga uzoraka krvi i stolice postavlja se dijagnoza te se isključuju druge moguće bolesti. Dok će neka stanja zahtijevati lijekove, druga neće. Najvažnije je potražiti pomoć u pravo vrijeme i identificirati problem kako bi se postojeći problemi ublažili. U svakom slučaju, osim lijekova, važno je usvojiti zdraviji način života, piti više tekućine i jesti hranu koja će povoljno utjecati na zdravlje crijeva.

Zdrava prehrana bogata vlaknima pomaže probavnom sustavu da bolje funkcionira. Velike količine kave i čaja treba izbjegavati jer smanjuju sluz u stolici i uzrokuju probavne smetnje. Za bolji rad crijeva u prehranu treba dodati hranu bogatu vlaknima, koja uključuje voće poput malina, zatim povrće, poput graha, te mekinje. Za poboljšanje zdravlja probave izbjegavajte začine i smrznutu hranu.

Tagovi: