Slomljena rebra – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Slomljena rebra - uzrok, simptomi, liječenje

Što kada su slomljena rebra? Kako prepoznati kondiciju?

Prijelomi kostiju obično su neke od kondicija koje zaista ne zahtijevaju objašnjenje simptoma. Nije ništa drukčiji primjer kada su u pitanju rebra, no pomislit ćemo na eventualno napuknuće kosti u prsnom košu samo kada smo pretrpjeli neku traumu. Slomljena rebra nisu genetska i nasljedna bolest stoga ona neće nikada puknuti sama od sebe. Baš kao i ostali prijelomi, fraktura rebra definira se kao puknuće ili napuknuće jedne od kosti u prsnom košu. U velikoj većini slučajeva, napuknuća rebara liječe se isto – mirovanjem. Rehabilitacija traje ovisno o težini ozljede, a ona uključuje posebnu brigu oko disanja koje mora ostati na jednakoj razini kao i nakon ozljede! Slomljena rebra najčešće se događaju u prometnim nesrećama. Napuknuće kostiju prsnog koša nije tako čest slučaj u sportskim aktivnostima (odnosno među sportskim ozljedama) kao što je to fraktura noge ili ruke. U slučaju boli u prsnom košu, ili u slučaju otežanog disanja, a da je nekakva fizička ozljeda tome prethodila, svakako ne odgađajte posjet liječniku.

Slomljena rebra: uzroci i simptomi.

Uzroci slomljenih kostiju u području prsnog koša gotovo su uvijek rezultat nekakve traume: padovi, fizički udarac, tučnjava, itd. U prometnim nesrećama događa se veliki broj slomljenih rebara, premda su i druge frakture ovdje često prisutne. Težina ozljede vrlo je bitan faktor kod ove kondicije, a prema njoj će se određivati i tretman pacijenta. Simptomi uvijek uključuju bol u prsima i otežano disanje. Slomljena rebra, odnosno fraktura kostiju prsnog koša liječi se kirurški tek u slučajevima otvorenih prijeloma. Kod većine slučajeva frakture rebara, dostatno je nekirurško liječenje u obliku mirovanja, pravilnog položaja i vježbi disanja. Slomljena rebra mogu Vas držati prikovanim za krevetom mjesecima, a možete biti bolje već i nakon para. Opet, sve ovisi o težini ozljede. U nastavku govorimo više o liječenju i rehabilitaciji. Slomljene kosti prsnog koša same će zacijeliti u većini slučajeva. Rehabilitacija će svakako potrajati manje ukoliko pravovremeno posjetite liječnika. U slučaju ikakvih boli u prsima, svakako se trebate javiti svom liječniku.

Slomljena rebra: liječenje i rehabilitacija.

Kako liječiti slomljena rebra? Što se sve koristi kada se liječi ovakva kondicija? Kod slomljenih rebara, liječenje obično uključuje mirovanje kako bi se kosti mogle lako zacijeliti. Kod napuknuća kostiju rebara, takvo je mirovanje obično dostatno jer treba samo pustiti neko vrijeme i mirovati da bi kosti zacijelile. Kod otvorenog prijeloma rebara, potrebna je kirurška procedura jer u takvim slučajevima dijelovi kosti mogli bi remetiti rad ostatka organizma ili stvoriti ranu na nekoj bitnoj žili ili na drugom tkivu. Baš kao i kod drugih kostiju i rebra služe da bi sve stajalo na mjestu stoga je potrebno odmah vratiti kost na mjesto preko kirurškog zahvata. Slomljena rebra često se događaju u prometnim nesrećama, a takvi prijelomi češće mogu završiti u operacijskoj sali. Ipak, neovisno o tome jeste li pretrpjeli neki jači fizički udar na prsa ili ste bili u pravoj prometnoj nesreći, vrlo je bitno da se odmah javite liječniku. Svaka odgoda posjeti liječniku može imati velike posljedice na Vaše dugoročno zdravlje.

Tagovi: