Skyrizi – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Skyrizi - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Lijek Skyrizi i njegovo djelovanje

Lijek Skyrizi se primjenjuje kod liječenja umjerenih do teških oblika plak psorijaza kod odraslih osoba. Terapija lijekom se provodi pod nadzorom liječnika, te se doze određuju individualno u obliku injekcija. Liječenje je dugotrajno, te ukoliko nakon 16 tjedana nema poboljšanja kod bolesti bit će potrebno prekinuti terapiju, dok se kod pacijenata s djelomičnim poboljšanjem nakon 16 tjedana stanje može još više poboljšati ako se i dalje nastavi terapija.

Lijek Skyrizi se evidentira po sljedivosti pod određenim serijskim brojem kako bi se mogle pratiti i djelovanje i nuspojave lijeka, odnosno pojedine serije lijeka.

Posebno je potreban oprez kod osoba koje imaju neku infekciju te se lijek može primjenjivati kada se infekcija izliječi, te ujedno ako se tokom terapije pojavi neka infekcija bilo kronična ili akutna bit će potrebno prekinuti terapiju ovim lijekom. Jednako tako je potreban oprez ukoliko osoba boluje od tuberkuloze, te je tuberkulozu potrebno prije terapije izliječiti. Također, je potreban oprez ukoliko je osoba primila neko cjepivo virusno ili bakterijsko, te treba pričekati barem četiri tjedna prije početka liječenja, te obrnuto ukoliko je osoba liječena ovim lijekom ne smije primiti cjepivo barem tri tjedna nakon prestanka terapije.

Lijek Skyrizi i nuspojave

Nuspojave lijeka Skyrizi nisu značajne kod utjecaja na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanjem strojevima, te je moguće da se takve nuspojave neće ni pojaviti u velikoj većini. Međutim vrlo često se javljaju nuspojave infekcije gornjih dišnih puteva kao što su virusne ili bakterijske infekcije, sinusitis, faringitis, aringitis, tonzilitis, nazofaringitis, tetraheitis. Kao nuspojave mogu se pojaviti i tinea infekcije koje mogu uključivati i gljivičnu infekciju kože, a ujedno kao nuspojava se može pojaviti i folikulitis.

Nuspojave u terapiji lijekom Skyrizi javljaju se i u obliku poremećaja živčanog sustava te se manifestiraju kao glavobolje. Na koži i potkožnom tkivu se u terapiji mogu pojaviti osipi i pruritus, a u nekim slučajevima i urtikarija. Kod nekih se osoba kao nuspojava na terapiju ovim lijekom javljaju i opći poremećaji kao što su opći umor i astenija, te reakcije na mjestu injektiranja lijeka kao crvenilo, hematomi, modrice, krvarenja, eritemi, bol, oticanje, otvrdnuće i osip. Ovaj lijek može izazvati imunogenost ukoliko se terapija provodi dulje vrijeme na primjer 52 tjedna, što zapravo stvara otpornost na lijek i njegovo djelovanje.

Iskustva u terapiji lijekom Skyrizi

Osobe koje pate od bolesti psorijaza imaju pozitivna iskustva sa lijekom Skyrizi jer se lijek može primjenjivati duže vremensko razdoblje bez velikih štetnosti za ljudski organizam. Psorijaza je bolest kože koja utječe i na svakodnevni život od socijalnog, fizičkog, društvenog, pa i psihičkog stanja osobe koja se bori sa ovom bolesti. Ukoliko se psorijaza nalazi na vidljivim mjestima kao što su dlanovi, vlasišta, noktima, genitalnom području to može svakako utjecati na život pacijenta.

Iskustva pacijenata su da se učinci lijeka ne mogu vidjeti u kratkom roku, već se mogu primjetiti neka poboljšanja koja će upućivati da lijek Skyrizi djeluje i da je potrebno nastaviti terapiju jer će ona i dugoročno imati pozitivan učinak. Međutim, kod mnogih se osoba javljaju nuspojave infekcija gornjih dišnih puteva pa o tome treba obavijestiti liječnika kako se infekcija ne bi pogoršala i potrebno ju je liječiti i prekinuti terapiju ovim lijekom dok se infekcija ne izliječi. O svakoj nuspojavi treba obavijestiti liječnika koji će odlučiti o nastavku ili prekidu terapije ovim lijekom.

Tagovi: