Što je pruritus

Ljepota i zdravlje

Što je pruritus

Što je pruritus

Pruritus je svrbež kože koji je naš najveći organ jer prekriva cijelo tijelo. Koža je ujedno i najizloženiji organ vanjskim utjecajima kao što su suhoća, vlaga, UV zrake, kemikalije, ubodi insekata, lučenja znojnica kada je pretjerano znojenje, te alergijske reakcije koje mogu biti izazvane brojnim uzrocima od sunca, kemijskih spojeva koje se nanose na kožu ili konzumiraju oralno, na primjer penicilin također može izazvati reakcije svrbeži na koži.

Svrbež se može pojaviti uzrokovan različitim uzročnicima pa su to i kožne bolesti kao što je psorijaza, atopijski dermatitis, gljivične bolesti, urtikarija, lihen, scabies. No Pruritus može biti uzrokovan i bolestima kao što su šećerna bolest, dijabetes, leukemija, bolesti bubrega, posljedica karcinoma nekog drugog organa.

Određeni lijekovi mogu izazvati reakciju svrbeži na koži, te su to uglavnom antibiotici, acetilsalicilna kiselina, barbiturati, a isto tako i nepravilna njega kože može dovesti do svrbeži, naročito u starijoj dobi kada je kože prirodno suha i potrebna joj je dohrana zbog starenja.

Pruritus simptomi

Simptomi koji upućuju na pruritus su svakako svrbež koji može biti jačeg ili slabijeg intenziteta. Svrbež može biti neizdrživ i može se proširiti na veće površine. Ovdje ne govorimo o blagom svrbežu koje svatko od nas osjeća na dnevnoj bazi i nesvjesno rukama dodiruje razne dijelove na koži i počeše se. Pruritus je svrbež koji iako može biti blag, može osobu dovesti do ludila jer ne prestaje i postepeno se širi, tako da nerijetko osoba češanjem napravi crvenilo, pa čak i rane.

Potrebno je kako bi se uspostavila pravilna dijagnostika fizičkim pregledom ustanoviti promjene na koži, isključiti lijekove, te nis bolesti koje uzrokuju svrbež, ubode kukaca. Svrbež je karakterističan i u kasnijoj trudnoći kada se koža trbuha širi i rasteže u trudnoći pa je i normalno da se osjeća svrab, no to se može spriječiti kremama koje ne štete bebi a pomažu koži da bude elastičnija i da ne svrbi kod širenja.

U slučajevima kada nastaju rane potrebno je i ponekad napraviti biopsiju kako bi se isključila dijagnoza karcinoma kože, ali i nekih drugih karcinoma unutarnjih organa uz pomoć detaljnijih pretraga.

Pruritus liječenje

Pruritus se liječi na način da se primarno liječi uzročna bolest zbog koje je svrab nastao. Kod tog liječenja uključena je i njega kože, te lokalna primjena tretmana kože. Ponekad će hladni oblozi pomoći koži da se smanje upalni procesi koji su na koži nastali, ograničenu upotrebu sapuna, ograničavanje pranja, te primjenu bijelog vazelina i drugih uljnih proizvoda koji će pomoći da svrab nestane.

Moguće je kod nekih bolesti kože liječenje i kortikosteroidima, no oni se ne preporučuju za učestalu primjenu, te se primjenjuju samo kada druge metode ne pomažu. Antihistaminici su lijekovi koji se primjenjuju kod svrbeža na većim površinama tijela jer imaju sedirajuće djelovanje. Postoje i drugi oralni lijekovi koji mogu pomoći kad se pojavi pruritus.

Metode liječenja kao što su fototerapija ultraljubičastim zrakama, akupunktura, te transkutana električna stimulacija živaca također su metode liječenja svraba ukoliko se ustanovi da je uzrok svraba bolest živaca kojima se ove metode mogu koristiti i učinkovito djelovati i na svrbež.

Tagovi: