Skudexa – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Skudexa - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Skudexa i za što se koristi?

Skudexa lijek sadrži djelatne tvari tramadol klorid te deksketoprofen. Tramadol klorid pripada u skupinu lijekova za bolove koji se nazivaju opioidi, a njihovo djelovanje je fokusirano na središnji živčani sustav osobe. Njegovo djelovanje se odnosi na ublažavanje bolova koji su prisutni na određenim živčanim stanicama u mogu ili leđnoj moždini. Deksetoprofen također pripada u skupinu lijekova protiv bolova, samo što se nalaze u skupini nesteroidnih protuupalnih lijekova. Skudexa kao lijek se koristi za simptomatsko te kratkotrajno liječenje koje je usmjereno na umjerenu i jaku bol.

Pošto je lijek jakog djevovanja, potrebno je zatražiti mišljenje liječnika prije njegove primjene. Što morate znati prije uzimanje samog lijeka? Ovaj lijek se ne bi smio uzimati: Ako ste alergični na glavne i sporedne sastojke, ako ste doživjeli ikakve probleme sa disanjem, ako ste doživjeli bilo kakve alergijske reakcije, ako ste imali probavne smetnje, ako koristite bilo kakve lijekove za depresiju ili ostale duševne bolesti, ako imate problema sa bubrezima, ako imate čestih probavih smetnji ili problema sa crijevima.

Skudexa primjena i mjere opreza

Navedeni lijek se ne smije uzimati bez liječničke konzultacije. Kako se uzima Skudexa? Lijek se uvijek treba uzimati prema propisanim dozama liječnika ili ljekarnika. U određenim slučajevima, lijek se može uzimati prema uputama o lijeku koje dolaze sa pakiranjem. Potrebne doze lijeka će ovisiti prvenstveno o težini, vrsti i trajanju bolova. Propisuje se dnevna doza i vremensko trajanje terapije. Preporučene doze za odrasle osobe su uglavnom 1 tableta svakih 8 sati. Ne smije se prekoračiti maksimalna doza od 3 tableta dnevno. Liječenje obično traje par dana -do 5 dana. Skudexa tablete nisu pogodne za djecu i adolescente.

Stariji bolesnici koji pate od bolova mogu koristiti navedeni lijek, no doze su minimalne radi spore tjelesne obrade lijeka. Nažalost, osobe koje pate od bolesti bubrega ne smiju uzimati navedeni lijek, ili ako liječnik odredi suprotno - tada su u pitanju minimalne doze. Lijek će se uzimati do 30 minuta prije obroka, jer hrana usporava njegovo djelovanje. U slučaju predoziranja, potrebno je zatražiti hitnu liječničku pomoć. Da li navedeni lijek uzrokuje nuspojave? Da, no one se ne moraju nužno manifestirati. Vrlo često se pojavljuju nuspojave u obliku mučnine i omaglice, povraćanje, bolovi u trbuhu, probavne smetnje, suha usta, jače znojenje.

Skudexa iskustva i liječenje

Većina iskustva na Skudexa tablete su uglavnom pozitivna. Tablete su blijedožute boje, dugoljastog oblika, obložene filmom sa razdjelnim urezom na jednoj strani. Skudexa pakiranja su dostupna u više varijacija: 2,4,10,15,20,30,50,100 tableta u višestrukim pakiranjima od 5 kutija. Važno je naglasiti kako se u ljekarnama ne moraju nalaziti sve veličine pakiranja. Pacijent će lijek dobiti na liječnički recept, što znači da se lijek kupuje u ljekarni. Za pakiranje od 20 tableta cijena je 5,29€ plus nadoplata od 2,89€.

Navedene tablete se često prepisuju pacijentima koji imaju jače bolove koji ne nestaju primjenom običnih analgetika koji se mogu kupiti bez recepta. Nakon razgovora s liječnikom određuje se početna doza/terapija koja se mora ispoštivati do kraja. Terapija se može prekinuti svojevoljno ukoliko su se bolovi u potpunosti povukli, iako se preporučuje savjetovanje sa osobnim liječnikom. Terapija često traje do 5 dana. Što ako se bolovi ne povuku? U tom slučaju, liječnik može tražiti nove metode liječenja i zatražiti nove preglede kako bi se utvrdilo stanje pacijenta, točnije, zašto se određeni bolovi pojavljuju.


Tagovi: