Skakačko koljeno – vježbe i liječenje

Ljepota i zdravlje

Skakačko koljeno - vježbe i liječenje

Što je skakačko koljeno i kada se javlja?

Problemi s koljenom prate nas cijelu povijest. Stručnjaci kažu kako je evolucija, koja nas je postavila na dvije noge, otvorila put svim problemima koljena. Doktori često govore kako je koljeno najgroznija evolucijska zavrzlama, a i svi mi znamo da većina sportaša prije ili kasnije razvije probleme upravo s koljenima. Kada je u pitanju skakačko koljeno, radi se oštećenju pateralne tetive, vrpčanom tkivu koje povezuje zglob s kostima. Najčešće se manifestira kroz oštru bol u prednjem dijelu koljena, a dolazi nakon dugog naprezanja tetive, posebno na vršcima.

Čak i najuspješniji sportaši svoje su karijere prekidali, trajno ili privremeno radi ovog fenomena. Skakačko koljeno ipak nije znak da se treba prestati baviti sportom, a postoje mnogobrojne tehnike i terapije koje pomažu kod zatomljenja ovog problema. Ipak, prije ili kasnije, koljeno nam počne boljeti u kratkom roku stoga rehabilitacijski periodi postaju sve češći. U ovom članku govorit ćemo o vježbama i terapijama koje će Vam pomoći u sprečavanju boli i nastavku sportske aktivnosti.

Skakačko koljeno – vježbe koje pridonose bržoj rehabilitaciji.

Prije nego počnemo o vježbama, treba napomenuti da je glavni način da se spriječi nastanak skakačkog koljena – istezanje. Znate kako svi treneri i sportaši naglašavaju važnost istezanja? Ta važnost najviše se odnosi upravo za sprečavanje potencijalnih ozljeda, a među tim ozljedama jedna od glavnih je upravo skakačko koljeno.

Nego, recimo da imate dijagnozu skakačkog koljena i trebate odmarati od težih sportskih aktivnosti, što onda napraviti? Postoji par vježbi koje možete raditi: postavite nogu na lagano povišenu razinu, najbolje neku kutiju ili niski stol te zatim se istežite rukama prema stopalu. Isto tako, u stajaćem položaju uhvatite se za stopalo koje ste zabacili nazad da biste istegli kvadriceps, ali i poradili na koljenima. Skakačko koljeno također možete tretirati vježbama na podu – izravnih odražajem noge, ili bočnim ležanjem i zabacivanjem gornje noge lagano u zrak. Neka su Vam pokreti kontrolirani i polagani, a svakako se nemojte forsirati, pogotovo ako ste u fazi prave rehabilitacije.

Skakačko koljeno – tretmani koji pomažu u liječenju.

Najbolji tretman za liječenje skakačkog koljena u prvom planu je duža pauza od sportskih aktivnosti, odnosno sportsko mirovanje. To ne mora biti kompletna penzija od sportskih aktivnosti, ali svakako kompletna kad je u pitanju skakanje i istezanje patelične tetive. Korištenje hladnih obloga bit će jako korisno kada je bol neizdrživa, a savjetujemo da također držite nogu na povišenoj razini dok ležite kako biste osjetili manje bolova. Skakačko koljeno je fenomen koji se može javljati svako malo, premda Vi obavili tretman i nema garancije da ćete se problema kompletno riješiti. Kada je u pitanju operacija, ona se dogovara samo kod težih povreda.

U pitanju je uklanjanje upalnog tkiva i rezovi koji rasterećuju koljeno, no uspješnost ovakvih operacija je između 60 i 80 posto. Skakačko koljeno također se može riješiti termalnim terapijama, injekcijama za umirivanje živčanih tkiva oko koljena i još mnogim drugim metodama. Ukoliko imate problema s koljenom svakako se javite svom liječniku i poradite na rješavanju skakačkog koljena.

Tagovi: