Sistemski lupus – uzrok, simptomi, liječenje

Sistemski lupus - uzrok, simptomi, liječenje

Sistemski lupus - uzrok

Sistemski lupus je autoimuna upalna bolest koja uglavnom pogađa žene reproduktivne dobi, od 20 do 45 godina. Ali također može utjecati na muškarce i pojedince svih dobi. Kao autoimuna bolest posebno oštećuje kožu, krvne stanice i zglobove, a može zahvatiti i unutarnje organe pluća, bubrege i srce. U normalnim situacijama, imunološki sustav napada neispravne stanice, ali kod sistemskog lupusa, završava ciljajući na zdrave stanice. To dovodi do intenzivne upale, što znači da zahvaćeni dijelovi tijela postaju osjetljiviji, vrući, crveni i natečeni.

Ovi znakovi upale su dugotrajni, uzrokuju oštećenje tkiva i poremećaj normalne funkcije. Sistemski lupus može se progresivno razvijati tijekom nekoliko tjedana. Treba naglasiti da iako osoba zbog liječenja više ne pokazuje simptome, znakovi bolesti se mogu vratiti u bilo kojem trenutku. Uzrok bolesti je nepoznat, ali može uključivati ​​nekoliko čimbenika uključujući genetske čimbenike, izloženost okolišu, viruse, bakterije i korištenje određenih lijekova. S obzirom da se radi o neizlječivom stanju, važno ga je rano dijagnosticirati kako bi se pojedincu omogućilo adekvatno liječenje i poboljšala kvaliteta života.

Sistemski lupus - simptomi

Simptomi u osnovi ovise o zahvaćenom organu. Budući da je upalni autoimuni poremećaj, sistemski lupus uključuje različite manifestacije koje se mogu brzo pogoršati i zatim nestati. Među najčešćim su: povišena tjelesna temperatura, crvenilo nosa i obraza u obliku leptira, hiperpigmentacija, ranice u ustima ili nosu, gubitak apetita i tjelesne težine, bolovi u trbuhu, nenormalna osjetljivost kože na sunce, umor, glavobolja, izoštravanje središnjeg živčanog sustava, anemija, problemi s bubrezima, srcem i plućima.

Uz promjene na koži, problemi sa zglobovima najčešći su simptomi koji pogađaju 90% osoba s ovom bolešću. U tom smislu glavne tegobe su otok i bol u zglobovima, zatim upala više zglobova u kratkom vremenu. Tijekom razdoblja pogoršanja simptoma, pacijent može primijetiti generalizirani gubitak kose, koji se normalizira kada je bolest pod kontrolom. Važno je napomenuti da bolesnici s lupusom ne moraju imati sve dolje opisane simptome. Bolest se može pogoršati ili poboljšati tijekom godina, a simptomi kojih nije bilo mogu se pojaviti iznenada. Stoga postoji različitost u odnosu na zahvaćenost istog organa. Na primjer, sistemski lupus može uzrokovati ozbiljno ili samo asimptomatsko oštećenje bubrega.

Sistemski lupus - liječenje

S obzirom da sistemski lupus uključuje velik broj simptoma, dijagnoza ovisi o točnom otkrivanju znakova tijekom fizikalnog pregleda. Dijagnozu postavlja reumatolog, a temelji se na kliničkim kriterijima i dodatnim laboratorijskim pretragama. Osim toga, rade se pretrage krvi i urina, kao i pregled nekih organa kako bi se isključili drugi problemi koji bi mogli uzrokovati slične simptome. Budući da ne postoji jedinstveni tretman za sistemski lupus, liječenje se temelji na upotrebi određenih lijekova za smanjenje upale tkiva.

Tijekom bolesti dolazi do snažnog hormonalnog utjecaja, zbog čega žene u postmenopauzi doživljavaju faze pogoršanja postojećih simptoma, kao i faze u kojima su simptomi potpuno kontrolirani. Za sve pacijente preporuča se preventivno djelovanje pri izlaganju suncu ili drugim izvorima ultraljubičastog zračenja kako bi se izbjegle moguće komplikacije na koži. Također je važno kontrolirati krvni tlak, glukozu i kolesterol zbog mogućih kardiovaskularnih rizika. Zbog složenosti i broja tretmana pacijenti se moraju pridržavati savjeta liječnika u svim fazama liječenja.


Tagovi: