Sinusitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Sinusitis - uzrok, simptomi, liječenje

Sinusitis – uzrok

Sinusitis je proces upale i oticanja sinusa koji su 4 uparene šupljine u glavi. Sinusi su spojeni uskim kanalima te stvaraju rijetku sluz koja otječe nosnim kanalima. To pomaže održati nosnu šupljinu čistom i bez bakterija. Inače su ispunjeni zrakom ali ako se ispune tekućinom i začepe, bakterije se množe i izazivaju infekciju. Sinusitis može biti izazvan virusom, bakterijom ili gljivicama, a može se i razviti iz nekih drugih stanja.

Posebna stanja iz kojih se može razviti su; obična prehlada, alergije, polipi, devijacija septuma ili slab imunitet zbog bolesti ili lijekova. Najčešće se javlja kao nastavak virusne infekcije gornjih dišnih puteva, a infekcija gornjih kutnjaka može se također proširiti na sinuse. Kod djece i dojenčadi boravak u vrtićima uz čestu uporabu dude ili pijenje iz bočice ležećki mogu povećati rizik od oboljenja, a kod odraslih je pušenje značajan faktor. Bakterijska varijanta nije zarazna ali kod virusnog možete prenijeti viruse na druge osobe.

Sinusitis – simptomi

Liječnik kod pregleda kad se sumnja na sinusitis, provjerava uho, grlo i nos tražeći znakove začepljenja ili oticanja. Može vas poslati i ORL specijalistu ili naručiti CT sken. Uobičajeni simptomi su; postnazalno kapanje kada se sluz cijedi niz grlo, začepljen nos uz gust žut ili zelen iscjedak, osjećaj pritiska na licu, pogotovo oko nosa, očiju i čela, bolovi u ušima, zubima ili glavi, loš zadah, kašalj, umor i groznica. Razlikujemo akutni i kronični oblik bolesti.

Kod akutnog sinusitisa obično je uzrok prehlada te simptomi nestanu u roku od 7 do 10 dana. Kronični sinusitis ima slične simptome kao i akutni ali traje znatno dulje, barem 12 tjedana. Razlikovati simptome između prehlade, alergije i upale sinusa može biti teško i mogu se događati istovremeno. Prehlada obično traje od nekoliko dana do tjedan. Kod alergije simptomi uključuju još i kihanje, svrbež u nosu i očima. Iako rijetko, ne liječena upala sinusa može dovesti do meningitisa ili infekcije mozga, očiju ili kosti.

Sinusitis – liječenje

Sinusitis se liječi na nekoliko načina, ovisno o težini pojedinog slučaja. Jednostavna upala sinusa liječi se; dekongestivima, lijekovima protiv prehlade i alergija, ispiranjem nosa fiziološkom otopinom te unosom puno tekućine. Ukoliko kroz 10 dana ne dođe do poboljšanja liječnik vam može prepisati antibiotike, oralne dekongestive ili steroidne sprejeve za nos na recept. Kronični sinusitis obično se liječi prema uzroku, a to su tipično alergije. Takvo stanje liječi se; steroidnim sprejevima za nos, antihistaminicima, lijekovima koji smanjuju otekline i simptome alergije, ispiranjem nosa fiziološkom otopinom s dodanim lijekovima.

Ako se niti jednom od ovih metoda stanje ne stavi pod kontrolu, koristi se CT sken za podrobniji pregled sinusa te ovisno o rezultatima može biti potreban i operativni zahvat kako bi se ispravili strukturalni problemi sinusa. Uzrok tome najčešće su polipi ili gljivična infekcija. Liječnika obavezno posjetite ako; imate groznicu, oticanje oko očiju, jaku glavobolju, zbunjenost, oticanje čela, ukočen vrat, dvostruki vid ili druge promjene vida.

Tagovi: