Simptomi za neurologa – kada je pravo vrijeme za posjetu

Ljepota i zdravlje

Simptomi za neurologa - kada je pravo vrijeme za posjetu

Simptomi za neurologa i zašto treba posjetiti neurologa?

Neurologa možemo opisati kao liječnika koji je specijaliziran za liječenje živčanog sustava i njegovih bolesti. Naš živčani sustav se sastoji od dva dijela; Središnjeg te perifernog, što uključuje mozak i leđnu moždinu. Razne bolesti, poremećaji i ozlijede živčanog sustava često će zahtijevati pregled i liječenje sa strane neurologa. Neurolozi liječe i upravljaju neurološkim stanjima i problemima sa živčanim sustavom. Koji su simptomi za neurologa? Simptomi koji će obično zahtijevati pregled i liječenje neurologa su:

Koordinacijski problemi, problemi sa slabosti mišića, promjene u senzaciji, osjećaj zbunjenosti i pojava vrtoglavice. Osobe koje imaju problema sa svojim osjetilima, bilo da je riječ o dodiru, vidu ili mirisu pod obavezno moraju posjetiti neurologa. Problemi s osjetilima se pojavljuju kada postoji određeni poremećaj u živčanom sustavu. Još neki simptomi za neurologa mogu uključivati; Poremećaji poput epilepsije, moždani udar, multipla skleroza, infekcija živčanog sustava, neurodegenerativni poremećaji, poremećaji leđne moždine, glavobolje. Posjetom neurologa možemo se riješiti određenog problema ili otkriti uzrok nastanka određenog stanja.

Simptomi za neurologa i kako izgleda neurološki pregled?

Neurološki pregled započinje ulaskom u ordinaciju. Prvi pregled je baziran na neurološkom u živčanom sustavu, procjeni motoričkih sposobnosti, testu ravnoteže i koordinacije, provjeri razine svijesti te refleksa. Dobiveni rezultati će naravno ovisiti o zdravstvenom stanju pacijenta i njegovoj dobi. Neurološki pregled može biti sastavni dio rutinskog pregleda samog pacijenta poslije neke određene traume. Isto tako pregled može biti dio praćenja nečije bolesti i njenog razvoja. Simptomi za neurologa danas najčešće uključuju: Glavobolju, dvostruku sliku, problemi s ravnotežom i koordinacijom, utrnulost i osjećaj trnaca u rukama i nogama, epilepsija, moždani umor i tremor.

Prije pregleda neurolog će pacijentu postaviti određena pitanja i upoznati ga sa samim postupkom pregleda. Važno je naglasiti da je neurološki pregled veoma opsežan i dugotrajan proces koji započinje prvim dolaskom u ordinaciju. Nalazi koji se dobe nakon testiranja mogu upućivati na to da postoji problem u živčanom sustavu pacijenta i isto tako probuditi sumnju za mnoge daljnje pretrage kako bi se utvrdio uzrok navedenog stanja. Simptomi za neurologa se ne bi nikako smjeli ignorirati.

Simptomi za neurologa i što nakon posjeta neurologu?

Ukoliko ste se pronašli u nabrojanim simptomima koji su čest uzrok posjeti neurologa, bilo bi dobro da prvo krenete od svojeg liječnika opće prakse uz pomoću kojeg dobivate uputnicu za pregled kod neurologa. Simptomi za neurologa ne moraju izazivati strah u vama, često se odmah na rutinskom pregledu ustanovi u čemu je problem i pomaže se na najbolji mogući način. Simptomi za neurologa su danas najčešće vezani za jake glavobolje i kroničnu bol, jer upravo ta dva navedena stanja danas čine našu svakodnevicu.

Iako mnogi od nas gledaju na neurologe s pomalo straha, istina je da su oni glavni i odgovorni za našu dobrobit živčanog sustava. Što nakon posjeta neurologu? Ovisno o tome što se utvrdilo na pregledu, vi možete dobiti određenu prepisanu terapiju za liječenje ili možete dalje nastaviti s kontrolom i utvrđivanjem krajnje dijagnoze. Ako osjetite kako nešto nije u redu s načinom na koji funkcionirate, bilo bi najbolje da se što prije obratite svojem liječniku i da zatražite uputnicu za neurologa.

Tagovi: