Simptomi visokog tlaka

Simptomi visokog tlaka

Simptomi visokog tlaka

Visoki krvni tlak nije nimalo bezopasan, te ukoliko ga se ne regulira lijekovima i promjenom načina života može biti i vrlo opasan. Simptomi visokog tlaka su zapravo neprimjerni dok ne dođu u ozbiljniju fazu, najopasnije je da nećete ni primijetiti prisutnost visokog tlaka u početku. Stoga je potrebno obavljati redovne kontrole i sistematske preglede barem jednom godišnje kako biste bili sigurni kakav je vaš krvni tlak.

Vašem liječniku neće promaknuti simptomi visokog tlaka ako oni kod vas postoje. Ukoliko primijeti simptome liječnik će vas uputiti specijalistu na daljnje pretrage.

Praćenje razine krvnog tlaka je vrlo jednostavno, a možete ga osim kod svog liječnika obaviti i u najbližoj ljekarni koje obično prakticiraju mjerenje krvnog tlaka osoba koje dolaze u ljekarnu. Također, možete i nabaviti uređaj za mjerenje tlaka kod kuće i sami pratiti svoj krvni tlak na dnevnoj bazi. Naravno, ako je vaš tlak normalan nije potrebno svaki dan kontrolirati tlak, nego tek povremeno.

Simptomi visokog tlaka i kakav je visoki krvni tlak

Kada se pojave blaži simptomi visokog tlaka, treba napomenuti da ih osobe vrlo često i ne primjećuju ili simptome pripisuju nekoj drugoj situaciji koju smatraju nevažnom. Simptomi poput slabosti zbog neispavanosti, znojenja ili zajapurenosti zbog stresa, moguća vrtoglavica mogu se lako pripisati nekom drugom zdravstvenom problemu. Što ste stariji, bit će sve teže i teže rješavati zdravstvene probleme, jer kako tijelo stari u početku mali problemi mogu prerasti u ozbiljnije.

Jednako kao i kod svih bolesti, da su simptomi krvnog tlaka detektirani u začetku i samo liječenje će biti uspješnije, prije nego dođe do ozbiljnijih situacija kod visokog krvnog tlaka.

Kad se pojave ozbiljniji simptomi visokog tlaka krajnje je vrijeme za posjet liječniku. Ukoliko primijetite bol ili pulsiranje u prsima, vratu ili ušima, ozbiljne jake glavobolje koje imate često, moguće vrtoglavice čak i nesvjestica, pojava krvi u urinu, muti vam se vid, nemojte čekati ni minute nego se odmah javite svom liječniku. Simptomi koji vas isto trebaju zabrinuti su i nepravilan rad srca, ponavljajuće krvarenja iz nosa, pojava krvavih očiju i problemi sa disanjem.

Simptomi visokog tlaka i što poduzeti

Ukoliko su vam poznati simptomi visokog tlaka i primijetili ste da ih imate posjet liječniku nemojte odgađati nego ga obavite u što kraćem vremenu. Liječnik će utvrditi uzrok tih simptoma i ako se radi o visokom tlaku primijeniti će liječenje u skladu sa dijagnozom. Simptomi visokog tlaka vas upozoravaju na zdravstvenu situaciju koja nije nimalo bezopasna i neliječenje visokog krvnog tlaka može ozbiljno ugroziti vaš život.

Neliječen visoki krvni tlak može dovesti do drugih ozbiljnijih zdravstvenih stanja poput moždanog ili srčanog udara. I srčani i moždani udar su po život opasni i ostavljaju posljedice sa kojima osoba treba naučiti živjeti i koje uvelike mogu promijeniti život.

Blaži simptomi visokog krvnog tlaka poput krvarenje nosa i glavobolje mogu se lako pripisati nekom drugom problemu, a ne početku bolesti visokog krvnog tlaka. Stoga je jako važno obavljati redovne kontrolne preglede koji će uvijek uključivati i stanje vašeg tlaka, a vaš će liječnik odmah prepoznati radi li se o problemu sa visokim tlakom.

Tagovi:

Više članaka

Simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara

Moždani udar se događa kada je dotok krvi koja sadržava hranjive tvari i kisik u dio mozga smanjen ili čak prekinut. U roku od samo nekoliko minuta naše moždane stanice krenu odumirati i nastaje možda

Simptomi srčanog udara

Simptomi srčanog udara

Ako ste već duže vremena, bez pravog razloga, jako i neobjašnjivo umorni, možda vam je koronarna arterija sužena i srce se pojačano muči da osigura dovoljan dotok krvi, a pojačano i ubrzano pumpanje s

Simptomi menopauze

Simptomi menopauze

Kada vam se pojave rjeđi menstrualni ciklusi koji su neredoviti jasno je da ste na korak do početka menopauze. Simptomi menopauze se javljaju nekoliko mjeseci do godine dana prije potpunog izostanka m