Simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće

Koji su simptomi trudnoće u prvom stadiju?

Prvo tromjesečje simbolizira niz simptoma koji su ženama svakako poznati, a najviše se govori o jutarnjim mučninama premda postoji 15-20% žena koje ih uopće ne dožive tokom trudnoće. Simptomi trudnoće u prvom tromjesečju nisu samo rezervirani za mučnine, već su tu prisutni i: rast dojki, tvrđe bradavice, češći umor, a isto tako žene u ovom stadiju često razvijaju specifičan apetit za jedne stvari dok odbijaju neku drugu hranu. Simptomi trudnoće nisu nešto što će Vas natjerati da mijenjate svoje dnevne planove, premda je jutarnja mučnina ponekad teže izdržljiva. Kad je u pitanju mučnina, treba znati i da je krivo nazivati ju "jutarnjom" jer se ona može pojaviti i u drugim dijelovima dana. Stoga ako se osjećate loše navečer, to je i dalje ista mučnina koju osjećate ujutro i nemate razloga za brigu. Dapače, ovaj simptom označava da je s Vama sve u redu, a ne suprotno. Također znajte da je sporiji metabolizam također normalan simptom.

Simptomi trudnoće u drugom tromjesečju: faza opuštanja.

Drugo tromjesečje trudnice opisuju često kao ono najmirnije i s najmanje simptoma. U ovoj fazi nestaju jutarnje mučnine ili se javljaju sasvim rijetko, a isto tako se povlači umor i osjetljivost grudi. Ipak, postoje simptomi trudoće u drugom tromjesečju, a riječ je o bolovima, začepljenom nosu ili krvarenju iz nosa (koji je posljedica lučenja hormona). Isto tako kod nekih žena javljaju se hemeroidi, no oni se uglavnom spriječavaju tako manje vremena provodimo sjedeći. Isto tako u ovom stadiju trudnoće naša koža nas nekada počinje svrbjeti, a razlog tomu je rastezanje. Da bismo prevenirali svrbež, kao i nastanak strija, pametno je u ovoj fazi koristiti hidratantne kreme za kožu kako bi se ona lakše rastegnula i time spriječiti nastanak strija. Simptomi trudnoće u ovoj fazi uključuju ponekad i promjene u pigmentaciji kože. Znajte da ukoliko ste trudni tokom ljetnih dana, obratite veću pozornost na zaštitu kože i lica od jakih sunčevih zraka. Simptomi trudnoće u drugom tromjesečju su oni kojih se rijetko sjeća svaka žena jer su nebrojivi i rijetki.

Simptomi trudnoće u trećem tromjesečju: sve se polako bliži kraju, odnosno početku!

U trećem tromjesečju žene mogu doživljavati slične simptome trudnoće baš kao i u drugom, no postoje i oni koji se javljaju samo u zadnjim fazama trudnoće. Najviše od svega to je opći umor koji nastaje radi veće mase fetusa, kao i radi više kretnji djeteta kojeg osjeća žena. U takvim situacijama najbitnije je odmarati se, a naglasak na to da žena mora paziti na svoj odmor je najveći u ovom periodu. Dijete u ovom stadiju trudnoće sada je već dosta sazrijelo, no svejedno treba biti oprezan. Simptomi trudnoće uključuju i naticanje ruku i nogu, što se može dogoditi radi zadržavanja tekućine u tijelu, no taj simptom lako ćete riješiti držanjem ruku odnosno nogu na povišenom i naravno odmorom. Simptomi trudnoće u trećem tromjesečju mogu se manifestirati i kroz iscjetke iz bradavica i vagine, no oni ne pretstavljaju nikakav problem. Ukoliko imate ikakvih pitanja uvijek se posavjetujte s ginekologom kako biste dobili osobni pristup. Pored toga čeka Vas uzbudljivo putovanje od 9 mjeseci, a nakon toga novi početak!


Tagovi: