Šesta bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Šesta bolest - uzrok, simptomi, liječenje

Šesta bolest – uzrok

Šesta bolest naziva se još i roseola i virusna je bolest koja pogađa uglavnom djecu do treće godine života ali od nje mogu oboljeti i odrasli koji je nisu preboljeli u dječjoj dobi. Ime je dobila po svom uzročniku, virusu herpesa (HHV) tipa 6. Rjeđe ju može uzrokovati i HHV tipa 7. Šesta bolest širi se kontaktom sa slinom zaražene osobe npr. preko dijeljenja iste čaše ili zrakom ako ste u blizini zaražene osobe koja kiše i kašlje. Nakon kontakta sa zaraženom osobom može proći od tjedan do 2 tjedna prije pojave prvih simptoma. Za razliku od vodenih kozica ili drugih dječjih virusnih infekcija koje se brzo šire, roseola se sporije i teže prenosi, a najčešće se pojavljuje u proljeće ili jesen. Uglavnom nije ozbiljna bolest te se povuče sama od sebe nakon tjedan ili 2. U nekim slučajevima moguće je da zaraženo dijete čak ni ne pokazuje nikakve simptome.

Šesta bolest – simptomi

Šesta bolest manifestira se kroz 2 najizraženija simptoma koji se pojavljuju desetak dana nakon zaraze; počinje naglo sa jako visokom temperaturom, preko 39°C, koja traje 3 do 7 dana, neka djeca mogu imati kašalj i bolno grlo sa curenjem iz nosa, ponekad limfni čvorovi u vratu nateknu. Nakon takve groznice, odnosno kada se visoka temperatura povuče, javlja se osip koji često počinje na prsima, trbuhu i leđima te se širi na ruke i vrat, a može se proširiti i na lice i noge. Ovaj osip uglavnom nije bolan i ne izaziva svrbež, a može se pojaviti čak i ako prije njega nije bilo visoke temperature. Javlja se u obliku crvenih i ružičastih točkica te može potrajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Šesta bolest u djece može također pokazivati i simptome slične gripi ili prehladi, može dovesti do razdražljivosti, blagog proljeva, smanjenog apetita, otečenih očnih kapaka ali i febrilnih napadaja izazvanih naglim porastom temperature.

Šesta bolest – liječenje

Šesta bolest se obično povuče sama od sebe nakon otprilike tjedan dana kada imunološki sustav sam razvije antitijela na virus roseole, tako da ne postoji nikakva posebna terapija koja se primjenjuje. Liječnik može prepisati ibuprofen ili neki drugi lijek za snižavanje tjelesne temperature, a možete potražiti u ljekarni i slične lijekove koji se izdaju bez recepta. Osip također ne iziskuje nikakvu posebnu terapiju obzirom da nije bolan i ne svrbi. Ne postoji cjepivo kojim bi se spriječila šesta bolest pa je najbolja prevencija izbjegavanje kontakata sa zaraženima, održavanje osobne higijene, iskašljavanje u lakat, a ne u dlanove te redovito pranje ruku i korištenje dezinfekcijskih sredstava. Zaražena djeca oslabljenog imuniteta možda će trebati dodatne antivirusne lijekove. Za kućnu njegu oboljelog djeteta najvažnije je da se puno odmara i bude lagano obučeno dok groznica ne prođe. Treba unositi mnogo tekućine kako bi se spriječila dehidracija. Dijete možete kupati u mlakoj vodi ili mu stavljati obloge za vrijeme vrućice.

Tagovi: