Što je serumska bolest

Što je serumska bolest

U pozadini većine autoimunih bolesti je serumska bolest

Zovu je bolest, ustvari je to poremećaj imunološke preosjetljivosti zbog koje dolazi do stvaranja antigena i antitijela u serumu bolesnika koji onda stvaraju imunokomplekse koji ulaze u krv i tkiva bolesne osobe. U pozadini većine autoimunih bolesti je serumska bolest jer nataloženi imunokompleksi uzrokuju upalu koja može zahvatiti jedan ili više organa i tkiva. Često ova bolest nastane i kao posljedica neke imuno terapije, kao naprimjer kod ugriza zmije primjenom seruma zmijskog protuotrova.

Serumska bolest je i otkrivena prilikom laboratorijskih pokusa na životinjama koje su reagirale na unos zaraze nekim stranim serumom. Naime, serumi sadrže antigene koji sudjeluju u stvaranju imunokompleksa koji se onda talože u tijelu i uzrokuju infekciju. Među tipične oblike serumske bolesti se ubrajaju vasculitis ili sistemski lupus, ali se ova bolest sve rjeđe pojavljuje jer se životinjski serumi koriste rjeđe, umjesto njih se sve više koriste pripravci od ljudskog seruma ili se koriste monoklonska protutijela (plazma iz stanice).

Serumska bolest može biti uzrokovana i nekim lijekovima

Autoimune bolesti i primijenjene imunoterapije mogu biti uzrokom ovakve infekcije, ali i neke zaraze i bolesti koje nisu dokraja izliječene i preboljene. Serumska bolest može biti uzrokovana i nekim lijekovima, antibioticima penicilin i cefalosporini, sulfonamidima (Sinersul). Serumi imaju zaštitnu funkciju u ljudskom tijelu, pa ipak, preosjetljivost na sastojke neke primijenjene imunoterapije dovodi do pretjerane, alergijske reakcije i novog bolesnog stanja. Reakcija obično počinje u krvi i brzo se raznosi na sva tkiva i organe.

Serumska bolest može biti uzrokovana antitenusnim serumom, lijekovima protiv difterije, protiv zmijskog ugriza, serumom protiv gangrene, cjepivima, serumom protiv botulizma (trovanje hranom), enzimima, hormonskim lijekovima, aspirinom, neki antiaritmicima (prokainamidi), antitiroidima koji sadrže sumpor, barbituratima i mnogim drugim lijekovima. Ako se utvrdi da je neki lijek uzrok serumske bolesti treba ga odmah prestati uzimati i u zdravstvenom kartonu treba navesti da bolesnika taj lijek ne smije uzimati. Nema pouzdanih testova za utvrđivanje serumske bolesti ali će krvni nalaz pokazati povećan broj imunokompleksa.

Kako se manifestira serumska bolest

Klinička slika oboljele osobe je pomalo nalik na druga grozničava stanja, pa bi trebalo objasniti kako se manifestira serumska bolest. Tri glavna pokazatelja se izdvajaju to su povišena ili visoka temperatura, crveni osip po koži i otečenost zglobova. No, može se pojaviti opća slabost i klonulost, bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, vrtoglavica, oticanje lica, zamagljen vid, kratki dah, osip je praćen svrbežom, grčevi u trbuhu, proljev, povećani limfni čvorovi, povećana slezena, a moguće su i komplikacije.

Serumska bolest može prouzročiti upalu bubrega, pa i zatajenje bubrega, izazvati bolove u prsima (stenokardije), upalu glasnica, pleuralni izljev ili vodenu porebricu (nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru koji se nalazi između pluća i rebara) i može dovesti i do neuritisa ili upale vidnog živca. Ova bolest nije smrtonosna, ali komplikacije treba izbjeći. Nema posebnog lijeka za ovu bolest, blaži oblici bolesti spontano prođu sami od sebe, srednje teški trebaju preventivno skidanje temperature, a teški oblici bolesti se liječe kortikosteroidima.


Tagovi: