Septikemija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Septikemija - uzrok, simptomi, liječenje

Septikemija – uzrok

Pojam septikemija dolazi iz grčkog jezika i odnosi se na kvarenje krvi. Ovaj zdravstveni problem nastaje kada toksini uđu u krvotok, a imunološki sustav se aktivira kao odgovor na infekciju. Poznata je kao generalizirana infekcija koja se može razviti iz bilo kojeg zaraznog žarišta uzrokovanog bakterijama ili virusima. Bakterije koje kruže krvnim žilama inficiraju ih, što se na koži vidi po tragovima koje stvaraju. Kada se infekcija proširi krvotokom, toksini koje oslobađaju mikroorganizmi uzrokuju upalu, što može dovesti do velikih zdravstvenih komplikacija opasnih po život.

Otrovne tvari koje ispuštaju mikroorganizmi utječu na imunološki sustav, što otežava rad organa. Septikemiji su podložni: bebe mlađe od 3 mjeseca, starije osobe s kroničnim zdravstvenim problemima, bolestima bubrega i jetre, dijabetesom. Čimbenici koji povećavaju rizik od septikemije uključuju nedavne operacije, apscese, oslabljeni imunološki sustav uzrokovan različitim stanjima poput raka. Septikemija može oštetiti bubrege, pluća, srce, mozak i uzrokovati smrt. Što se dijagnostika i liječenje brže provedu, veće su šanse za uspješno liječenje bolesnika.

Septikemija – simptomi

Budući da svaka vrsta infekcije, bilo bakterijska, virusna ili gljivična, može uzrokovati septikemiju, infekcije se najčešće razvijaju u plućima, bubrezima, mjehuru, probavnom sustavu i krvotoku. Simptomi mogu varirati ovisno o težini problema. Među glavnim su: visoka temperatura, mala količina urina, mučnina, drhtanje, tahikardija, promjene u perifernoj cirkulaciji, proljev, osip. Drugi znakovi septikemije uključuju vrućicu i hipotenziju. Kod starijih bolesnika prvi vidljivi simptomi su slabost, osjećaj hladnoće i ubrzano disanje. Kako se infekcija pogoršava, utječe se na protok krvi u mozgu, srcu i bubrezima.

Septikemija može uzrokovati abnormalno zgrušavanje krvi koje rezultira ugrušcima i pucanjem krvnih žila koje oštećuju tkivo. U teškim slučajevima septikemija može izazvati takozvani septički šok, kada krvni tlak naglo padne, a tijelo ne reagira na liječenje. Ako ovo stanje potraje i pogorša se, može uzrokovati smrt zbog otkazivanja više organa u isto vrijeme. Iako se većina ljudi oporavi od blažeg oblika sepse, stopa smrtnosti od septičkog šoka je gotovo 50%.

Septikemija – liječenje

Kada osoba primijeti neke od simptoma, poput povišene tjelesne temperature, promjena u otkucajima srca i disanju, savjet je da se što prije obrati liječniku. Danas su šanse da pojedinac preživi ovu bolest znatno veće. Ako se septikemija rano dijagnosticira, stopa smrtnosti je znatno manja. Za postavljanje dijagnoze potrebno je učiniti veliki broj pretraga. Na temelju fizikalnog pregleda provjerava se tjelesna temperatura i krvni tlak bolesnika, a traže se i znakovi infekcije kože, upale pluća i infekcije mokraćnog sustava. Također je potrebno napraviti laboratorijske analize krvi i urina.

Ako nema znakova infekcije, liječnik može zatražiti ultrazvuk. Kada se potvrdi septikemija propisuju se antibiotici širokog spektra jer djeluju protiv većeg broja bakterija. Kada se bakterije eliminiraju iz krvi, upalni proces prestaje. Zajedno s upotrebom antibiotika u borbi protiv infekcije, koriste se lijekovi za povećanje krvnog tlaka. Ako infekcija nije bakterijskog porijekla, nužne su terapijske intervencije, zatim intubacija za potporu plućnoj funkciji, kao i intravenska nadoknada tekućine.

Tagovi: